Izjave Tanje Fajon za CNN so zmotile Izrael

Slovenija 10. Jan 202420:16 35 komentarjev
Tanja Fajon na CNN
Foto: Zajem zaslona/@MZEZ_RS/X

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je v pogovoru za ameriško televizijo CNN obsodila vojno na območju Gaze. Njene izjave pa so zmotile izraelske oblasti, ki so ministričine očitke zavrnile in zatrdile, da je za vse civilne žrtve krivo gibanje Hamas.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v torek v pogovoru na televiziji CNN spregovorila o razmerah v Gazi. Dejala je, da je svet padel na izpitu človečnosti, in dodala, da je čas za trajno prekinitev ognja.

Za oddajo Isa Soares Tonight je povedala še, da je število smrtnih žrtev med civilnim prebivalstvom v palestinski enklave previsoko. “Gaza in Zahodni breg pripadata Palestincem,” je dejala in se ponovno zavzela za rešitev dveh držav, ki bi lahko soobstajali.

Odzval se je Izrael: Za vse civilne žrtve je odgovoren Hamas

Njene izjave v Izraelu niso ostale preslišane, med drugim zaradi letošnje pridružitve Slovenije nestalnim članicam Varnostnega sveta Združenih narodov. Iz kabineta premierja Benjamina Netanjahuja so očitke zavrnili, krivdo za vse civilne žrtve v Gazi pa pripisali palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas.

Izraelske sile počnejo vse, kar je v njihovi moči, da bi se izognile civilnim žrtvam, vključno z opozarjanjem na napade in zagotavljanjem varnih koridorjev in con, so za CNN sporočili iz kabineta predsednika izraelske vlade.

“To je še posebej težko, ker se je Hamas naselil v palestinske civilne soseske ter palestinske civiliste in izraelske talce uporablja kot živi ščit. To je Hamasova strategija in mednarodna skupnost jim ne sme dovoliti, da bi bila učinkovita. Za vse civilne žrtve je odgovoren Hamas,” so še dodali.

O slovenskem članstvu v Varnostnem svetu ZN, o vojnah, genocidu, kršitvah mednarodnega prava, o neučinkovitosti Varnostnega sveta in o (ne)možnosti reform smo se na N1 pogovarjali z dr. Vasilko Sancin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje