Izjemno močan sistem umetne inteligence bega splet: “Pojavil se je in izginil”

Digitalno 09. Maj 202421:29 0 komentarjev
presenečen moški za računalnikom
Foto: PROFIMEDIA

Le za kratek čas se je na spletu pojavil sistem umetne inteligence, ki naj bi bil eden najmočnejših na svetu, potem pa izginil. Kdo ga je ustvaril?

Sistem umetne inteligence so prvič opazili na spletni strani LMYS Org, ki primerja in razvršča sisteme umetne inteligence.

Spletno stran sicer upravljajo profesorji in študentje univerze Berkley. Sistem imenovan “gpt2-chatbot” je bil nekaj časa na voljo uporabnikom in obiskovalcem strani, ki so ga seveda preizkusili, potem pa je nenadoma, kot se je pojavil, tudi izginil.

Kot poroča portal Newsweek, naj bi bil skrivnostni sistem po mnenju uporabnikov, ki so ga imeli priložnost preizkusiti, eden najmočnejših na svetu. Problem pa je, ker o njem nihče ne ve ničesar. Tudi tisti, ki so ga preizkusili, menijo, da je vsaj toliko zmogljiv kot sistem GPT-4 podjetja OpenAI, ki je med najzmogljivejšimi na svetu. Nekateri pa so celo ugotovili, da je bil pri nekaterih posebnih testih boljši od vseh drugih modelov.

“Na LMYSu se je pojavil skrivnostni novi model z imenom “gpt2-chatbot” in je res dober. Ne samo, da kaže neverjetno razsodnost, ampak tudi z veliko bolj impresivnim tonom pravilno odgovarja na razvpito zahtevna vprašanja umetne inteligence,” je na omrežju X zapisal eden od uporabnikov.

Organizacija LMSYS Org je sporočila, da je bil sistem umaknjen tako hitro zaradi “nepričakovano velikega prometa in omejitve zmogljivosti” ter da je bil izpad začasen, vendar pa ni pojasnila, od kod je sistem in kakšen je. S tem pa je sprožila veliko ugibanj.

“Prosimo, da ostanete pozorni na njegovo širšo sprostitev,” je organizacija zapisala na omrežju X. Opozorila je tudi, da sodeluje z razvijalci pri testiranju sistemov pred njihovo uradno objavo in da naj bi večina teh testiranj ostala javna. Kot del te politike navaja gpt2-chatbot, vendar ni navedla, s katerim razvijalcem umetne inteligence sodeluje.

Zato so se po spletu razširila ugibanja, da je gpt2-chatbod v resnici neobjavljeno delo, ki je nastalo v okviru OpenAI. Vendar pa mnogi opozarjajo, da OpenAI svoje modele označuje z vezajem, tako da bi druga različica GPT verjetno bila zapisana kot GPT-2.

Neobjavljeni modeli razvijalcev umetne inteligence so predmet intenzivnih ugibanj, saj si ljudje prizadevajo razumeti potencial umetne inteligence. Po nekaterih govoricah naj bi podjetje OpenAI razvilo novo tehnologijo, ki naj bi bila tako zmogljiva, da je povzročila nezadovoljstvo v podjetju. Očitno bo na rešitev skrivnosti treba še nekaj časa počakati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!