Francija ne podpira tožbe proti Izraelu zaradi genocida

Svet 17. Jan 202407:08 > 17:19 2 komentarja
Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Izrael in Gaza sta s pomočjo Katarja in Francije sprejela dogovor za krepitev dostave humanitarne pomoči v Gazo. V zameno bodo talci v ujetništvu skupine Hamas prejeli zdravila. Medtem so ponoči izraelske sile nadaljevale s smrtonosnim obstreljevanjem Gaze, izvedle pa so tudi več operacij na zasedenem Zahodnem bregu. Francija medtem ne podpira južnoafriške tožbe proti Izraelu na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) zaradi genocida nad Palestinci na območju Gaze, ker to po njihovo ni moralno upravičeno.

V skladu z dogovorom bodo zdravila in humanitarna pomoč danes iz Dohe v Katarju prispeli v Egipt, od koder bodo pošiljke nato odpeljali v palestinsko enklavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za vsako škatlo zdravil namenjeno ujetnikom, bodo civilisti v Gazi prejeli tisoč škatel zdravil, je sporočil Hamas in dodal, da izraelske oblasti ne bodo smele pregledovati pošiljk. Vsa zdravila bo v bolnišnice v Gazi dostavil Mednarodni odbor Rdečega križa. Dogovor med Izraelom in Hamasom pa predvideva tudi dobavo dodatne humanitarne pomoči, zlasti hrane, v enklavo.

Na resne zdravstvene težave ujetnikov v Gazi so minuli teden s pismom opozorili člani njihovih družin. Po navedbah Francije, ki je kupila zdravila, so ta namenjena 45 talcem. V enklavi je skupno najmanj 132 talcev, ki jih je islamistično palestinsko gibanje zajelo med vdorom v Izrael 7. oktobra.

Gre za prvi dogovor med Hamasom in Izraelom po izteku enotedenskega premirja konec novembra, med katerim sta strani izmenjali ujetnike. Izrael je v tem času izpustil 240 zaprtih Palestincev, Hamas pa 105 civilistov, večinoma izraelskih državljanov. Odtlej neprekinjeno poteka izraelska ofenziva v Gazi, med katero je bilo doslej ubitih več kot 24.000 ljudi.

Gaza Gaza
Foto: PROFIMEDIA
Gaza Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Francija ne podpira tožbe proti Izraelu zaradi genocida

Francija ne podpira južnoafriške tožbe proti Izraelu na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) zaradi genocida nad Palestinci na območju Gaze, ker to ni moralno upravičeno, je danes v francoskem parlamentu pojasnil francoski zunanji minister Stephane Sejourne.

Dejal je, da ne bi bilo moralno obtožiti judovsko državo zaradi genocida. “Pojma genocida ne smemo izkoriščati v politične namene,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odgovoril na poslansko vprašanje.

Izpostavil je, da Francija daje Izraelu jasno vedeti, da spoštovanje prava velja za vse in da mora končati sistematične napade na območje Gaze, “vendar imajo besede svoj pomen”.

Siloviti napadi se nadaljujejo

Medtem se siloviti izraelski napadi nadaljujejo. Glavnina izraelskih napadov je usmerjena proti Han Junisu in Rafi na jugu območja Gaze, katarska televizija Al Jazeera pa poroča o novih okrepljenih spopadih tudi na severu palestinske enklave. Najhujši nočni napad so zabeležili na zahodu Han Junisa, kjer je bilo v topniškem obstreljevanju ubitih 13 ljudi, med katerimi je bila večina otrok.

Izraelske sile so nadaljevale tudi operacije na zasedenem Zahodnem bregu, kjer so izvedle napad z brezpilotnim letalnikom.

Kot navaja vojska, so v napadu na begunsko taborišče v bližini Nablusa ubili tri domnevne člane teroristične skupine, ki da so bili odgovorni za organizacijo več napadov na izraelske civiliste in okupacijske sile na Zahodnem bregu.

Kot navaja Al Jazeera, so izraelske sile ponoči izvedle racije še v vsaj petih krajih na Zahodnem bregu. Palestinski Rdeči polmesec je kasneje sporočil, da so bili v begunskem taborišču Tulkarem na severozahodu okupiranega območja davi ubiti še štirje Palestinci.

Po izbruha spopadov med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas v Gazi so razmere napete tudi na Zahodnem bregu, kjer izraelske sile redno izvajajo racije, po podatkih Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) pa je bilo na območju od 7. oktobra ubitih 360 Palestincev.

Anthony Blinken
Anthony Blinken (Foto: PROFIMEDIA)

Blinken: Izrael mora okrepiti odnose s palestinsko upravo

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes na srečanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu dejal, da bi moral Izrael okrepiti odnos s palestinsko upravo in ji pomagati, saj bi bila v nasprotnem primeru ogrožena njegova dolgoročna varnost. V luči tega je ponovno govoril o poti do ustanovitve palestinske države in pojasnil, da je za to potrebno predvsem sodelovanje med Izraelom in palestinsko upravo.

Vztrajal je, da bi se moralo vse davke Palestincev, ki jih pobere Izrael, sistematično prenesti na palestinsko upravo. “Palestinska uprava si prizadeva reševati temeljna vprašanja, vključno z odpravo korupcije, česar ne more doseči sama brez partnerstva z Izraelom,” je še poudaril.

Pojasnil je še, da so številne arabske in muslimanske države zainteresirane za stabilne odnose z Izraelom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZN svarijo pred mračno prihodnostjo Palestincev v Gazi

Številni prebivalci Gaze ne vidijo več prihodnosti v tej enklavi, saj jih na stotine tisoče živi v provizoričnih šotorih na ulici, je danes med obiskom v Jeruzalemu opozoril vodja agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) Philippe Lazzarini.

“Bojim se, da imamo zdaj generacijo izgubljenih otrok,” je na svojem četrtem obisku na kriznem območju povedal Lazzarini. Opozoril je, da palestinski otroci v Gazi živijo v brutalnih razmerah in so globoko travmatizirani.

Po njegovih besedah bi moralo to dejstvo skrbeti vse, ki govorijo o miru, varnosti in sobivanju Izraela in Palestincev v prihodnosti. “Dlje ko čakamo (…) bolj tvegamo za prihodnost,” je ocenil prvi mož UNRWA in dodal, da je sever Gaze poln neeksplodiranih ubojnih sredstev in ruševin, storitve pa ne delujejo.

Opozoril je tudi na to, da obnova Gaze po vojni ne bo takšna, kot je bila po nekaterih preteklih spopadih med izraelskimi silami in palestinskimi oboroženimi skupinami, ki so trajali nekaj dni ali tednov. Po njegovih besedah je bilo treba takrat obnoviti nekaj zavetišč, kar je bilo izvedljivo, medtem ko je tokratno uničenje bistveno obsežnejše.

Kot je še dejal, sam ne vidi nobene države, ki bi bila pripravljena vložiti v obnovo Gaze, zlasti zato, ker ni ustreznega načrta obnove. Po oceni Lazzarinija je v enklavi poškodovanih ali uničenih več kot 60 odstotkov stavb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje