Netanjahu: Hamas se je popolnoma infiltriral v agencijo Združenih narodov UNRWA

Svet 30. Jan 202421:19 > 31. Jan 2024 21:42 3 komentarji
Izraelska vojska v domnevno Hamasovem predoru pod bolnišnico Al Šifa
Domnevni Hamasov predor pod bolnišnico Al Šifa (Foto: REUTERS/Ronen Zvulun)

Izraelske sile so poplavile več predorov Hamasa v Gazi. Medtem je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozorila, da razprave glede financiranja agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA), ki ji Tel Aviv očita sodelovanje v napadu na Izrael 7. oktobra, odvračajo svetovno pozornost od humanitarne krize v Gazi. Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je danes izjavil, da se je Hamas popolnoma infiltriral v agencijo UNRWA.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je poplavila več predorov palestinskega islamističnega gibanja Hamas na območju Gaze. Ob tem je dodala, da je poskrbela, da ne bi poškodovala tamkajšnje podtalnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“To je del orodij, ki jih je izraelska vojska uporabila za nevtralizacijo grožnje Hamasove podzemne mreže predorov,” je še sporočila vojska. Lokalni mediji so sicer že decembra lani poročali, da se Izrael nagiba k taktiki poplavljanja predorov z morsko vodo, številni strokovnjaki pa so takrat opozorili, da bi bilo to nevarno za civiliste.

Pred začetkom vojne med Izraelom in Hamasom je bilo v Gazi skupno 1.300 predorov, dolgih več kot 500 kilometrov, ocenjuje študija ameriške vojaške akademije West Point. Izrael je ob začetku invazije obljubil, da bo predore uničil, odtlej pa je večkrat zatrdil, da je v njih Hamas zadrževal talce.

Intenzivni spopadi med Izraelom in Hamasom medtem še naprej potekajo v mestu Han Junis na jugu Gaze. Izrael je sporočil, da so njene sile med spopadi v mestnih četrtih in predorih ubile več teroristov in zasegle ogromno količino orožja.

“Spor glede financiranja odvrača pozornost od krize”

Razprave glede financiranja agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA), ki ji Tel Aviv očita sodelovanje v napadu na Izrael 7. oktobra, odvračajo svetovno pozornost od humanitarne krize v Gazi, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

“Kriminal ne sme ostati nekaznovan. Toda razprava o tem odvrača pozornost od tega, kar se v resnici vsak dan, vsako uro in vsako minuto dogaja v Gazi,” je dejal tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier. Kot je nadaljeval, spor glede UNRWA odvrača svetovno pozornost od smrtnih žrtev v Gazi in obleganja, “ki celotnemu prebivalstvu preprečuje dostop do čiste vode, hrane in zatočišč”. “Prav tako odvrača pozornost od nenehnega obstreljevanja, celo na območjih, ki so bila še nedavno označena kot varna območja,” je poudaril.

Države je pozval, naj v tem kritičnem trenutku ne prekinejo financiranja UNRWA, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “To bo le škodovalo prebivalcem Gaze, ki nujno potrebujejo humanitarno pomoč. Prebivalstvo je resnično na robu lakote. Iz dneva v dan pa je slabše,” je še dodal.

Uničen sedež UNRWA v Han Junisu
Uničen sedež UNRWA v Han Junisu (Foto: PROFIMEDIA)

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je danes poudaril, da je UNRWA temelj humanitarne pomoči v Gazi. “Včeraj sem se srečal z donatorji, da bi prisluhnil njihovim pomislekom in predstavil ukrepe, ki jih bomo sprejeli,” je dejal Guterres in dodal, da je UNRWA hrbtenica celotnega humanitarnega odziva v Gazi. Podobno je že v torek poudarila koordinatorka ZN za humanitarno pomoč za Gazo Sigrid Kaag, ki je prepričana, da nobena organizacija ne more nadomestiti ali zamenjati vloge UNRWA v Gazi.

Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan pa je medtem danes opozoril, da prebivalci Gaze zaradi omejitev izvajanja humanitarne pomoči umirajo od lakote. “Gre za prebivalstvo, ki umira od lakote, za prebivalstvo, ki je potisnjeno na rob, a ni stranka v tem konfliktu in ga je treba zaščititi,” je še dodal.

Izrael UNRWA obtožil množičnega rekrutiranja teroristov

UNRWA je v petek sporočila, da je zaradi obtožb Izraela, da so nekateri zaposleni sodelovali pri napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael, odpustila več uslužbencev in uvedla preiskavo. Zaradi teh očitkov pa je začasno ustavitev financiranja agencije naznanilo že 12 držav, med drugim ZDA, Velika Britanija, Italija, Nemčija, Francija in Avstrija.

Tiskovni predstavnik izraelske vlade Ejlon Levi je medtem danes UNRWA obtožil tudi množičnega rekrutiranja teroristov, omogočanja uporabe svoje infrastrukture za vojaške dejavnosti Hamasa in zanašanje na Hamas pri razdeljevanju pomoči v Gazi.

Nekdanji vodja UNRWA Matthias Schmale je pred tem ocenil, da je povsem mogoče, da so bili v napad Hamasa na Izrael vpleteni nekateri uslužbenci agencije, vendar se mu zdi, da je bil čas razkritja domnevnega sodelovanja članov UNRWA s Hamasom politično motiviran.

Spomnil je, da je Tel Aviv obtožbe izrekel kmalu po odločitvi Meddržavnega sodišča (ICJ), ki je v tožbi Južne Afrike proti Izraelu med drugim odredilo, da mora Izrael sprejeti učinkovite ukrepe za zagotavljanje nujne humanitarne pomoči civilistom v Gazi in preprečiti genocid v Gazi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Netanjahu: UNRWA je v službi Hamasa

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes izjavil, da se je palestinsko islamistično gibanje Hamas popolnoma infiltriralo v agencijo Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA). Ob tem je dodal, da bi UNRWA morale nadomestiti druge agencije ZN in humanitarne organizacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“UNRWA je v službi Hamasa. To pravim z velikim obžalovanjem, saj smo upali, da bo obstajal objektiven in konstruktiven organ, ki bo nudil pomoč v Gazi. Takšen organ danes Gaza potrebuje,” je še poudaril Netanjahu.

Protesti tudi v Libanonu

Več deset Izraelcev je danes znova protestiralo v bližini južnega mejnega prehoda Kerem Šalom in že sedmi dan zapored blokiralo vstop nekaterih tovornjakov s humanitarno pomočjo v Gazo. Protestniki so opozorili, da humanitarna pomoč pristaja v rokah Hamasa, in zahtevali izpustitev vseh talcev, ki jih zadržuje to palestinsko gibanje, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Protesti so danes potekali tudi pred sedežem UNRWA v libanonski prestolnici Bejrut, kjer pa so bili demonstranti kritični do odločitve številnih zahodnih držav, da začasno ustavijo financiranje agencije. Protest je sklical Hamas, udeležili pa so se ga številni palestinski in sirski begunci v Libanonu ter aktivisti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje