Izraelsko sodišče je ustavilo dražbo kompleta za tetoviranje iz Auschwitza

Svet 01. Dec 202105:00 0 komentarjev
komplet za tetoviranje iz Auschwitza
Profimedia

Izraelsko sodišče je v sredo prekinilo dražbo delnega kompleta za tetoviranje, ki naj bi ga uporabljali za označevanje zapornikov v taborišču smrti Auschwitz.

Po besedah dražitelja Meira Tzolmana komplet pripada zasebnemu zbiralcu. Vsebuje osem jeklenih matric v velikosti nohta, vsaka pa je obložena z zatiči, ki sestavljajo številke. Zapornikom so številke vtisnili v kožo.

Spleta stran dražitelja je komplet označila za “najbolj šokantni predmet, povezan s holokavstom”. Sprva so vrednost kompleta za tetoviranje ocenili na od 26.000 do 35.000 evrov. Do srede so ponudbe dosegle dobrih 2.900 evrov.

A je okrožno sodišče v Tel Avivu ugodilo zahtevi preživelih in dražbo ustavilo do zaslišanja. Iz Tzolmanove spletne strani je razvidno, da je bila prodaja prekinjena.

V Auschwitzu je umrlo več kot 1,1 milijona ljudi, večinoma Judov. Nacistična Nemčija je med drugo svetovno vojno vodila več taborišč, številna tudi na okupiranih poljskih tleh.

“Trgovina s temi izdelki je moralno nesprejemljiva”

Izrael nima zakona proti zasebni prodaji predmetov, povezanih s holokavstom. Tiskovni predstavnik sodišča pa v izjavi ni navedel pravne podlage za prepoved dražbe.

V svetovnem centru za spomin na holokavst v Jeruzalemu Yad Vashemu menijo, da bi morali prav oni imeti komplet za tetoviranje iz Auschwitza. “Trgovina s temi izdelki je moralno nesprejemljiva in le spodbuja širjenje ponaredkov,” je dejal predsednik svetovnega centra Dani Dayan.

Na sodišču je dražitelj Tzolman povedal, da je sam vnuk preživelih holokavsta. Zagovarjal je dražbo – od katere bi vzel 25-odstotno provizijo – kot sredstvo za zagotovitev, da bo komplet prispel v “prave roke”. “Prodajalec je odločen komplet prodati na kakršenkoli način,” je dejal. “Prejeli smo klice na desetine ljudi, ki želijo licitirati ta predmet in ga podariti. Vsak je zabeležil ime drugega muzeja, povezanega s holokavstom.”

komplet za tetoviranje iz Auschwitza komplet za tetoviranje iz Auschwitza
Profimedia
komplet za tetoviranje iz Auschwitza komplet za tetoviranje iz Auschwitza
Profimedia
komplet za tetoviranje iz Auschwitza komplet za tetoviranje iz Auschwitza
Profimedia

V Auschwitzu potrdili, da je komplet podoben tistim v njihovi zbirki

Tzolman trdi, da je potrjeno, da je bil komplet za tetoviranje uporabljen v Auschwitzu. Dokumentacije o tem ni delil z Reutersom.

Na spletni strani ameriškega spominskega muzeja holokavsta piše, da so bile nekatere tetovaže v Auschwitzu narejene s pisalom, druge pa s “posebnim kovinskim žigom, ki vsebuje zamenljive številke, sestavljene iz igel, dolgih približno en centimeter”.

Iz Spominskega muzeja Auschwitz na Poljskem so sporočili, da so fotografije kompleta videti podobne tistim v njihovi zbirki. Če bi bili verodostojni, si že samo dejstvo, da se takšni edinstveni zgodovinski predmeti dražijo in niso dani ustanovi, ki se spominja žrtev in uči o tragediji Auschwitza, zasluži besede protesta in obsodbe,” je dejal tiskovni predstavnik Spominskega muzeja Pawel Sawicki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!