Jair Bolsonaro nazaj v Braziliji, v prestolnici okrepili varnost

Svet 30. Mar 202308:39 > 11:55 0 komentarjev
Jair Bolsonaro
Evelyn Hockstein/REUTERS

Nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro se je v ZDA vkrcal na letalo, s katerim se je vrnil domov. Bolsonara, ki je Brazilijo zapustil še pred inavguracijo svojega naslednika Luiza Inácia Lula da Silve, doma preiskujejo zaradi domnevne vloge v januarskem vdoru njegovih podpornikov v vladna poslopja.

Nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro se je danes po več mesecih bivanja v ZDA vrnil v Brazilijo. Bolsonaro je domovino zapustil konec decembra po porazu na predsedniških volitvah, poroča britanski BBC. Pred letom iz Orlanda je povedal, da ne namerava voditi brazilske opozicije, da pa bo še naprej pomagal svoji Liberalni stranki in se bo aktivno vključil v kampanjo za lokalne volitve, ki bodo potekale prihodnje leto.

“Obrnili smo nov list in zdaj se bomo pripravili na volitve, ki bodo prihodnje leto,” je povedal za brazilsko izpostavo CNN.

Pred odhodom se je Bolsonaro fotografiral s svojimi podporniki, ki so ga množično pričakali na letališču. Na tisoče podpornikov naj bi nekdanjega predsednika pričakalo tudi na letališču v prestolnici Brasília, navaja tiskovna agencija Reuters. Oblasti so okrepile varnost ter ponekod zaprle promet, da bi preprečile nasilne proteste.

Bolsonara je lansko jesen na predsedniških volitvah porazil levičar Luiz Inácio Lula da Silva, državo pa je zapustil dva dni pred njegovo inavguracijo. Ob tem je sicer večkrat izrazil dvom v poštenost jesenskih predsedniških volitev.

Jair Bolsonaro, kot je povedal, obžaluje, “kar so nekateri neodgovorni ljudje storili 8. januarja“. Takrat so namreč njegovi privrženci v slogu podpornikov nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa napadli vladna poslopja v prestolnici Brasília.

Jair Bolsonaro
Hiša, ki jo v brazilski prestolnici najema Jair Bolsonaro (Adriano Machado/REUTERS)

Podobno kot to počnejo ameriške oblasti tudi vlada predsednika Lule zdaj preganja odgovorne, pri čemer pa zaradi morebitne vloge v dogodkih prav tako preiskujejo Bolsonara.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!