Nato: Spremljali smo pot brezpilotnega letala

Svet 11. Mar 202214:58 2 komentarja
Tu-141
PROFIMEDIA

Predstavnik zveze Nato je potrdil, da so v zavezništvu spremljali pot brezpilotnega letala, ki je sinoči strmoglavilo v Zagrebu. Hrvaška kontrola zračnega prometa pravi, da letala v svojem zračnem prostoru niso zaznali, saj letalo ni imelo aktivnega detekcijskega sistema, hrvaški minister za obrambo Mario Banožić pa je potrdil, da so letalo v svojem zračnem prostoru z radarji zaznali.

Sinoči je v Zagrebu strmoglavilo brezpilotno izvidniško letalo sovjetske proizvodnje Tupuljev Tu-141. Hrvaški premier Andrej Plenković je v odzivu dejal, da je letalo na Hrvaško priletelo prek Romunije in Madžarske, ni pa še znano, ali je letalo bilo v lasti in upravljanje ruske ali ukrajinske vojske. Ukrajinski uradnik je zatrdil, da letalo ni ukrajinsko, medtem ko je rusko veleposlaništvo na Hrvaškem navedlo, da je bilo brezpilotno letalo proizvedeno v Ukrajini. 

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je dodal, da je letalo nad Madžarsko letelo 40 minut, samo sedem minut pa je bilo v zračnem prostoru Hrvaške. Kot mnogi drugi se je spraševal, kako je mogoče, da je letalo skoraj eno uro letelo po zračnem prostoru članic Nata, a ga nihče ni zaznal. Hrvaški minister za obrambo Mario Banožić je kasneje sicer zanikal, da je zatajil radarski sistem in potrdil, da so letalo z radarji zaznali. “Ne vemo točno, kateri radar je letalnik snemal. Imamo radarski sistem, ki je avtomatiziran in povezan v Natov sistem,” je dejal. Kontrola zračnega prometa Hrvaške je navedla, da letalo ni imelo aktivnega detekcijskega sistema oziroma transponderja, zato ga niso zaznali s sekundarnimi radarji, s katerimi spremljajo letala.

Popoldan se je odzvala tudi zveza Nato in potrdila, da so letalo spremljali. “Natova integrirana zračna in raketna obramba je sledila poti leta objekta, ki je na koncu strmoglavil v Zagrebu. Hrvaške oblasti so sporočile, da preiskujejo incident,” je za hrvaške medije sporočil predstavnik zveze Nato.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje