Johnson naj bi pri evakuaciji iz Kabula dal prednost živalim pred Afganistanci

Svet 26. Jan 202221:36 0 komentarjev
boris johnson
Adrian Dennis/Pool via REUTERS

Razkrita elektronska sporočila so danes pokazala, da je britanski premier Boris Johnson odobril evakuacijo živali iz Afganistana, kar je prej zanikal. Objavljena so bila ravno v času, ko je spodnji dom britanskega parlamenta razglabljal o Johnsonovih zabavah na Downing Streetu v času zaprtja javnega življenja v Veliki Britaniji.

Boris Johnson je decembra lani za “popolno neumnost” označil trditve, da je pri evakuaciji Kabula dal prednost živalim dobrodelne organizacije Nowzad pred Afganistanci. Toda elektronsko sporočilo uradnika iz kabineta državnega ministra za Pacifik in okolje Zaca Goldsmitha kaže, da je bil premier osebno vpleten, poroča britanski BBC.

“Dobrodelna organizacija Nowzad, ki jo vodi nekdanji marinec Pen Farthing, je prejela veliko publicitete in premier je pravkar dovolil evakuacijo njihovega osebja in živali,” se glasi elektronsko sporočilo.

Uradni tiskovni predstavnik premierja je dejal, da “še vedno velja, da premier ni naročal uradnikom, naj sprejmejo kakršen koli poseben način ukrepanja”.

“Nisem odobril in ne podpiram ničesar, kar bi postavilo življenja živali pred ljudi,” je medtem tvitnil Goldsmith. Dodal je, da s premierjem ni nikoli razpravljal o dobrodelni organizaciji Nowzad ali njihovih prizadevanjih za evakuacijo živali.

Johnson vztraja, da je njegova vlada sprejela pomembne odločitve

Do razkritja sporočila je prišlo ravno med sejo spodnjega doma britanskega parlamenta o odstavitvi Johnsona zaradi domnevnih zabav na Downing Streetu v času, ko je v Veliki Britaniji veljalo zaprtje javnega življenja. Med drugim naj bi organiziral tudi rojstnodnevno praznovanje.

Britanski poslanci sicer danes niso prejeli težko pričakovanih rezultatov poročila višje državne uslužbenke Sue Gray o zabavah na Downing Streetu, zato so sejo prekinili. Ta je bila precej razburljiva. Med drugim je vodja laburistov Keir Starmer premierja obtožil, da je s svojim ravnanjem ni pokazal “nič drugega kot prezir” do javnosti s svojim odnosom do obtožb.

Johnson je znova dejal, da ne bo odstopil, in vztraja, da je njegova vlada pravilno sprejela pomembne odločitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!