Johnson: Rusija načrtuje največjo vojno v Evropi po letu 1945

Svet 20. Feb 202217:30
Boris Johnson
PROFIMEDIA

Napovedovanje in ocene Zahoda, predvsem iz Washingtona in Londona, glede ruske invazije se nadaljujejo. "Kot kažejo razpoložljivi dokazi, Rusija načrtuje največjo vojno v Evropi po letu 1945," je dejal britanski premier Boris Johnson, ki napoveduje še bolj obsežne sankcije proti Moskvi.

“Glede na razpoložljive dokaze Rusija načrtuje največjo vojno v Evropi po letu 1945,” je v intervjuju za BBC dejal britanski premier Boris Johnson. Po njegovem mnenju vsi znaki kažejo, da se ta načrt že uresničuje.

Podobna pričakovanja je v soboto zvečer izrazil tudi prvi mož Nata Jens Stoltenberg. “Vojaki se ne umikajo, kakor trdi Rusija, ampak prihajajo vedno novi,” je zatrdil za ARD in dodal, da obstajajo jasni znaki, da Rusija pripravlja pretvezo za napad.

Johnsonova izjava je še ena izmed udarnih napovedi, ki v času ukrajinske krize prihajajo predvsem iz ZDA in Velike Britanije.

Zahod že dalj časa opozarja na bližanje ruskega napad na Ukrajino, ZDA so ga nekajkrat celo datumsko napovedale. O razlogih za takšno retoriko v zaostrenih razmerah med Zahodom, Rusijo in Ukrajino so svoje mnenje za N1 podali tudi poznavalci ZDA.

Po podatkih ZDA, ima Rusija ob meji razporejenih med 169.000 in 190.000 vojakov, tako v Rusiji kot v Belorusiji, ti podatki pa vključujejo tudi upornike na vzhodu Ukrajine, poroča BBC.

Premier Johnson je povedal tudi, da bi lahko Velika Britanija ter ZDA sprožile še bolj obsežne sankcije proti Rusiji, kot so bile predvidene predhodno. Tako bi ustavili trgovanje ruskih podjetij v funtih in dolarjih, kar bi Moskvo po njegovem mnenju močno prizadelo.

Tudi napovedi ekonomskih sankcij se kar vrstijo. Včeraj sta jih na münchenski varnostni konferenci v primeru invazije napovedali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in podpredsednica ZDA Kamala Harris, že v petek pa je z njimi v nagovoru zagrozil tudi predsednik ZDA Joe Biden.