Johnson: Severnoirski protokol “v sedanji obliki ni vzdržen”

Svet 10. Maj 202219:26 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Britanski premier Boris Johnson je v pogovoru z irskim premierjem Michealom Martinom danes opozoril, da je pripravljen ukrepati in enostransko odpraviti dogovor o brexitu glede Severne Irske, pri čemer je položaj označil za "zelo resnega", poroča britanski The Times. Martin pa je posvaril pred enostranskimi potezami glede severnoirskega protokola.

Boris Johnson je v današnjem telefonskem pogovoru z irskim premierjem dal jasno vedeti, da je položaj glede severnoirskega protokola sedaj zelo resen in da je London pripravljen sprejeti vse potrebne ukrepe za zaščito miru in politične stabilnosti na Severnem Irskem, če ne bo mogoče najti rešitve. Ob tem je pozval EU, naj pokaže domišljijo v pogovorih, da bi rešili težavo s trgovinskimi pravili. Britanski premier je še povedal, da je ravnovesje velikonočnega sporazuma iz leta 1998, ki je po desetletjih nasilja pomagal ponovno vzpostaviti mir na Severnem Irskem, spodkopano, tamkajšnje volitve pa so še dodatno pokazale, da severnoirski protokol “v sedanji obliki ni vzdržen”.

Irski premier Micheál Martin pa je v zvezi s severnoirskim protokolom poudaril, da je treba okrepiti pogovore med EU in Združenim kraljestvom ter se izogibati kakršnim koli enostranskim potezam. Probritanski unionisti (DUP) so pred tem zagrozili, da bodo bojkotirali delitev oblasti na Severnem Irskem, dokler ne bo prišlo do spremembe dogovora.

Nedavne volitve na Severnem Irskem, na katerih je zmagala nacionalistična stranka Sinn Fein, so prinesle novo realnost in nove politične napetosti v regijo. DUP je kot pogoj za sodelovanje s Sinn Fein postavila rešitev odprtih vprašanj o pravilih, ki urejajo status Severne Irske po brexitu, in pozvala britansko vlado, naj ukrepa glede njenih pomislekov. Uslužbenci na zunanjem ministrstvu, ki ga vodi Liz Truss, naj bi po poročanju Timesa že pripravili osnutek zakona, ki bi enostransko odpravil potrebo po vseh kontrolah blaga, poslanega iz Velike Britanije za uporabo na Severnem Irskem.

PROFIMEDIA

Poskusi premika z mrtve točke

Združeno kraljestvo je EU uradno zapustilo 31. januarja 2020, z začetkom lanskega leta pa je zapustilo še evropski notranji trg in carinsko unijo, s čimer je dokončno pretrgalo vezi z unijo. A na Severnem Irskem so razmere bolj zapletene zaradi posebnega dogovora v okviru brexita, ki je znan kot severnoirski protokol, o katerem se želi London z EU znova pogajati. V skladu s protokolom Severna Irska dejansko ostaja del enotnega trga EU, kar pomeni, da zanjo še naprej velja pomemben del evropske zakonodaje.

London in Bruselj se že mesece skušata premakniti z mrtve točke glede vprašanja ločitvenega sporazuma in zlasti glede severnoirskega protokola. Britanci želijo spremembo sporazuma, medtem ko si EU prizadeva za spremembe v okviru obstoječega sporazuma. V Bruslju so po poročilih, da bi lahko London odpravil severnoirski protokol, danes ponovno zatrdili, da se EU ne namerava ponovno pogajati o ločitvenem sporazumu, katerega sestavni del je severnoirski protokol, ampak si bo prizadevala poiskati rešitve v okviru sporazuma.

“Zavedamo se težav v zvezi z izvajanjem protokola na Severnem Irskem. Že od prvega dne si prizadevamo, da bi našli prožne rešitve,” je dejal govorec Evropske komisije Daniel Ferrie. Na izjave iz Londona se je danes odzval tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki je britansko vlado posvaril pred odpravo posebnih pravil o brexitu za Severno Irsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Našli smo dobro pot za Severno Irsko. In nihče ne bi smel enostransko razveljaviti, kršiti ali kako drugače obravnavati ureditve, o kateri smo se dogovorili,” je po srečanju z belgijskim premierjem Alexandrom de Croojem v Berlinu dejal Scholz.

Kot je še dejal, gre za zapleteno vprašanje, ki ne zadeva le odnosov med EU in Združenim kraljestvom, temveč tudi miren razvoj na tem območju. Podobnega mnenja je bil tudi belgijski premier. “Naše sporočilo je povsem jasno. Ne dotikajte se tega, to je nekaj, o čemer smo se dogovorili,” je dejal po poročanju dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!