Zdaj je uradno, Hrvaška januarja vstopa v schengen

Svet 08. Dec 202206:12 > 18:23 6 komentarjev
schengen, hrvaška, meja, eu
PROFIMEDIA

Notranji ministri Evropske unije so danes potrdili pridružitev Hrvaške schengnu s 1. januarjem 2023. V poskusu pridružitve pa sta bili neuspešni Romunija in Bolgarija, saj so njun vstop na glasovanju zavrnili.

Na zasedanju v Bruslju so notranji ministri EU potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem 2023, so potrdili na slovenskem notranjem ministrstvu. Vstop Bolgarije in Romunije pa so notranji ministri EU zavrnili.

Vstop južne sosede v schengen je podprla tudi Slovenija, ki jo je na zasedanju v Bruslju zastopala notranja ministrica Tatjana Bobnar. V izjavi za javnost je dejala, da od Hrvaške pričakuje, da bo kot članica dosledno izpolnjevala svoje obveznosti v zvezi z varovanjem zunanje schengenske meje.

Po besedah ministrice se slovenska policija že vrsto let pripravlja na hrvaški vstop v schengen, pripravljeno pa ima strategijo, na podlagi katere bo v okviru t. i. izravnalnih ukrepov zagotavljala nadzor na notranji meji in varnost vsem prebivalcem Slovenije. Določeno število policistov, ki trenutno varujejo mejo s Hrvaško, bo prerazporejeno na policijske postaje za izravnalne ukrepe. Določeno število policistov pa bo premeščeno na splošne policijske postaje, je pojasnila ministrica. Presojo o tem bo opravila policija.

Obe specializirani enoti za nadzor državne meje bosta še naprej opravljali policijske naloge na celotnem ozemlju Slovenije kot doslej, so pojasnili na MNZ. Poseben poudarek pa bo na delovanju mobilnih policijskih enot na pomembnejših cestnih povezavah, železniških in avtobusnih postajah ter drugih mestih, za katera se bo na podlagi analiz pokazalo, da predstavljajo tveganje za nezakonite migracije, čezmejno kriminaliteto, so dodali.

Slovenija je sicer oblikovala enostransko izjavo, v kateri potrjuje svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne razsodbe, ki je dokončna, zavezujoča in jo je treba spoštovati.

Kaj hrvaški vstop v schengen pomeni za Slovence in kaj za slovensko varnost, preberite v prispevku.

Hrvaška, ki se je Evropski uniji pridružila julija 2013, bo tako z novim letom vstopila še v območje brez nadzora na notranjih mejah, s čimer bo odpravljen tudi nadzor slovensko-hrvaški meji. 1. januarja bo poleg tega prevzela tudi evro. Nadzor na hrvaških kopenskih in morskih mejah z drugimi članicami schengna bo tako odpravljen 1. januarja prihodnje leto, na letališčih pa 26. marca ob menjavi letalskih voznih redov.

Ocenjevanje pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengen se je začelo tri leta po vstopu v EU, torej leta 2016. Država je bila deležna najobsežnejšega ocenjevanja med članicami schengna, izpolniti je morala 281 priporočil, od tega se jih je 145 nanašalo na nadzor zunanje meje. Ocenjevanje se je končalo maja 2019, Evropska komisija pa je nato oktobra istega leta ocenila, da je Hrvaška izpolnila vse tehnične pogoje za vstop v schengen. Decembra lani so to potrdili še notranji ministri članic EU. Nato je sledilo še sprejemanje končne odločitve o pridružitvi slovenske južne sosede temu območju, ki se je zaključilo danes.

“Hrvaška je v schengnu! Na naši evropski poti ni več meja. Izpolnili smo vse pogoje, šli skozi dolg in zahteven proces, odločitev pa je bila sprejeta povsem soglasno na Svetu za notranje zadeve. S Hrvaško v schengnu imajo koristi vsi – državljani, gospodarstvo, Hrvaška in EU,” je na Twitterju objavil hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović. Da bodo največ koristi imeli prav hrvaški državljani in gospodarstvo, se je strinjal tudi hrvaški premier Andrej Plenković.

Rdeča luč za Romunijo in Bolgarijo

Notranji ministri pa so zavrnili vstop Bolgarije in Romunije v schengensko območje. Avstrija je glasovala proti članstvu obeh, Nizozemska pa proti članstvu Bolgarije. Neuspeh so tako v Sofiji kot v Bukarešti sprejeli z razočaranjem.

Bolgarski notranji minister Ivan Demerdžijev je veto Avstrije in Nizozemske označil za politično motiviran.”Avstrija je sporočila, da je pripravljena na kompromis,” je iz Bruslja povedal za bolgarski nacionalni radio in dodal, da Bolgarija ponuja več možnosti, med drugim mešane patrulje na meji z avstrijskimi obmejnimi stražarji. “V nasprotju z Avstrijo je z Nizozemsko težje,” je ocenil, a izrazil prepričanje, da bi se Bolgarija schengnu lahko pridružila prihodnje leto. Romunski predsednik vlade Nicolae Ciuca je medtem izjavil, da neprilagodljivosti Dunaja ne razume, vendar v Bukarešti ne bodo obupali.

Nad rezultatom je bila razočarana tudi evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. “Romunom in Bolgarom sporočam, da si tudi vi zaslužite, da postanete del schengna, zaslužite si dostop do prostega gibanja,” je poudarila.

Češki notranji minister Vit Rakušan je po zasedanju napovedal, da bo Češka razpravo o tem nadaljevala vse do konca leta, ko bo zaključila s predsedovanjem Svetu EU. Tudi švedsko predsedstvo, ki bo sledilo, pa je po njegovih besedah obljubilo, da bo nadaljevalo njihovo delo.

Romunija in Bolgarija, ki sta se EU pridružili leta 2007, sta sicer pogoje za pristop k schengnu izpolnili že leta 2011. Zadnji misiji, ki sta ju Romunija in Bolgarija povabili prostovoljno, sta oceno njune pripravljenosti na članstvo opravili v zadnjih mesecih. Komisija je sredi novembra znova poudarila, da obe državi izpolnjujeta pogoje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje