Kaj kraljeva diagnoza pomeni za odtujena brata, princa Williama in Harryja?

Magazin 07. Feb 202405:15 0 komentarjev
Princ Harry in princ William
Foto: PROFIMEDIA

Po diagnozi britanskega kralja Karla III., da ima raka, so oči svetovne javnosti uprte v kraljevo družino. To so v zadnjih letih pretresali škandali, ki sta jih po umiku z institucije in odhodu v ZDA zakuhala princ Harry in njegova soproga Meghan Markle, vojvodinja Susseška. Ta v medijih nista skoparila z očitki in kritikami kraljeve družine. Znano je, da so se odnosi med Harryjem in njegovim očetom ter bratom precej ohladili. Kaj pa kraljeva diagnoza pomeni za odtujenega princa Harryja in prestolonaslednika, valižanskega princa Williama?

Po ponedeljkovi novici Buckinghamske palače, da so kralju Karlu III. med zdravljenjem povečane prostate odkrili raka, je v torek zgodaj popoldne v Veliko Britanijo pripotoval njegov mlajši sin princ Harry. V Londonu se je na kratko že srečal s kraljem, ki je po sinovem obisku skupaj s kraljico soprogo Camillo zapustil rezidenco Clarence House in odpotoval na posestvo Sandringham.

Princ Harry se je marca leta 2020 s soprogo Meghan Markle umaknil iz kraljeve institucije in se preselil v ZDA. Njun umik je precej prizadel kraljevo družino, še posebej ker sta zakonca po odhodu iz Anglije v javnosti ‘prala umazano perilo’.

V prvem velikem in precej odmevnem intervjuju – le en mesec pred smrtjo princa Fillipa – z ameriško voditeljico Oprah marca leta 2021 sta zakonca člana kraljeve družine, ki ga nista imenovala, obtožila rasizma, češ da je med Meghanino nosečnostjo vprašal, kako temna bo koža njunega prvorojenca Archieja. Meghan je razkrila, da so se odnosi znotraj družine tik pred poroko in po njej precej spremenili. Kot prelomnega je izpostavila trenutek, ko naj bi v jok spravila valižansko princeso Kate zaradi oblek, ki naj bi jih na njeni poroki s Harryjem nosile nosilke cvetja. Meghan je Oprah dejala, da je v resnici Kate spravila v jok njo, za kar se ji je pozneje opravičila. Vojvodinja Susseška je med drugim povedala, da je v nekem obdobju razmišljala o samomoru, a da od kraljeve institucije in članov družine ni prejela podpore in pomoči. Princ Harry pa je povedal, da se je pred odhodom v ZDA počutil ujetega.

Čeprav je intervju po predvajanju sprožil pravi medijski vihar, se zakonca nista ustavila. Do kraljeve družine sta bila kritična in očitajoča tudi v Netflixovi dokumentarni seriji Harry & Meghan iz leta 2022, princ Harry pa je družini precej sivih las povzročil z intervjuji z ameriškimi in britanskimi mediji. Še najbolj je v javnosti odmeval izid knjige Rezerva, v kateri je podrobno razgalil življenje in naravo razmerij znotraj članov kraljeve družine. Za Williama naj bi bila kaplja čez rob prav knjiga.

Kraljeva družina
Foto: PROFIMEDIA

Nekoč tesna zaveznika, danes sovražnika

V avtobiografiji je Harry namreč navedel, da se je dinamika odnosa z bratom Williamom precej spremenila, ko je v njegovo življenje vstopila ameriška igralka Meghan Markle. V knjigi je podrobno opisal prepir iz leta 2019, ko ga je na domu obiskal William, saj naj bi se želel pogovoriti o katastrofalnih medsebojnih odnosih in medijskih zapisih.

Potem ko naj bi Markle označil za ”težko, nesramno in neprijazno”, naj bi ga William celo fizično napadel. Harry pa se ni lotil le brata in očeta, temveč je jezo uperil tudi v kraljico soprogo Camillo. Tako je v intervjujih razkril, da sta z Williamom prosila kralja, naj se z njo ne poroči. Med drugim je Camillo označil za nevarno in jo obtožil, da medijem razkriva zgodbe iz palače.

Zaradi vseh škandalov in medijskih razkritij, ki so se zvrstila v zadnjih letih, so se sorodstvene vezi med najožjimi člani kraljeve družine precej skrhale. Ne samo, da Harry nima več dobrega odnosa z očetom, ampak tudi z bratom, s katerim po poročanju britanskih medijev ne komunicirata. Harry prav tako nima več stikov z valižansko princeso Kate, s katero sta se, pred njegovo poroko z Meghan Markle, zelo dobro razumela, v javnosti pa sta skupaj z Williamom veljala za dober tandem. 

Princ William
Foto: PROFIMEDIA

Po poročanju britanskih medijev bi lahko kraljevo zdravstveno stanje v prihodnje bistveno vplivalo na nadaljnjo usodo sinov princese Diane. Kralj Karel III. naj bi sinovoma novico o diagnozi raka sporočil sam, še preden je Buckinghamska palača podala sporočilo za javnost. Harry pa se je ob tem odločil, da bo, kot omenjeno, obiskal očeta. Britanski mediji so ob njegovem prihodu v Združeno kraljestvo ob tem tudi ugibali, kje bo med obiskom nastanjen.

Poročali so, da bi lahko ostal v središču Londona ali pa se odpravil na grad Windsor, kjer bi lahko bival v prazni hiši Frogmore Cottage, kjer sta z vojvodinjo Susseško živela pred selitvijo v ZDA. Na gradu Windsor naj bi bila tudi zakonca William in Kate, ki je nedavno prestala operacijo trebuha. Vojvoda Susseški je nato noč preživel v enem od londonskih hotelov, pričakovati pa je, da se bo v kratkem vrnil v Kalifornijo.

Novo obdobje za britansko kraljevo družino

Na Otoku upajo, da bo očetova diagnoza znova zbližala odtujena brata, ki sta po smrti matere veljala za tesna zaveznika in zaupnika. Z vseh strani tako že dežujejo pozivi, naj Harry tokratni obisk izkoristi za celjenje ran in se ponovno poveže z družino. Poznavalci kraljevega dvora so ob tem izrazili upanje, da bo to potovanje nekakšen znak premirja in da bi lahko slabe novice o kraljevem zdravju prinesle dobre novice o zacelitvi razkola v kraljevi družini. Kraljevi komentator Richard Fitzwilliams je izrazil prepričanje, da bo Harry končno pustil preteklost za sabo. Nekdanja kraljeva tiskovna predstavnica Kristina Kyriacou pa je dejala, da kralj obožuje Harryja in da si nikoli ni želel te odtujenosti, piše Dailymail.

A sprave med bratoma očitno še ne bo. Harry naj bi se sicer ”z veseljem ponovno srečal z bratom”, a so viri blizu palače dejali, da ”načrtov za srečanje med Harryjem in Williamom med njegovim obiskom v Londonu ni”. Valižanski princ naj bi se danes vrnil k uradnim dolžnostim, to pa je razblinilo upanje, da bi se brata pobotala. Po mnenju nekaterih pa je dovolj povedno tudi, da Harry ni prespal na gradu Windsor, temveč v hotelu, kar naj bi pomenilo, da ni več dobrodošel član družine.

Princ William
Foto: PROFIMEDIA

Kaj to pomeni za brata?

Po kraljevi diagnozi je zdaj pričakovati, da bo vidnejšo vlogo v javnosti prevzel princ William, za princa Harryja pa ni pričakovati, da bi nadomeščal očeta, saj je sestopil s položaja člana kraljeve družine in se odpovedal dolžnostim. Pred britansko krono je tako novo obdobje, ki ga bo močno oblikovalo kraljevo zdravje.

Krono bo po smrti očeta ali morebitni abdikaciji nosil princ William, drugi v liniji za prestol je njegov najstarejši sin George, tretja princesa Charlotte in najmlajši sin Louis. Kot peti v vrsti je še vedno princ Harry. Kljub še vedno močni liniji za nasledstvo pa bo verjetno Harryjeva vloga znotraj kraljeve institucije ob prihodu novih generacij postala še manj pomembna, v javnosti morda popolnoma zanemarjena.

Spomnimo, da so bili odnosi med člani kraljeve družine napeti tudi po abdikaciji kralja Edwarda VIII. leta 1936. Ta je zaradi ljubezni do dvakrat ločene Američanke Wallis Simpson hrbet obrnil kraljevim dolžnostim. Še desetletja po umiku s prestola so bili odnosi s preostalimi člani družine precej slabi.

Kdo lahko nadomešča kralja Karla III.?

Buckinghamska palača je v ponedeljkovi izjavi za javnost sporočila, da bodo kraljeve obveznosti v javnosti do nadaljnjega odpovedane, še vedno pa bo opravljal vlogo vodje države. Pričakovati je, da bodo 75-letnega kralja med zdravljenjem nadomeščali drugi člani družine. V Združenem kraljestvu namreč monarha, ki ne more opravljati uradnih dolžnosti, nadomeščajo namestniki. Trenutno so to poleg princa Williama in kraljice soproge Camille še princesa Ana in princ Edward. Te funkcije pa ne moreta opravljati princa Harry in Andrew, ki nista več zaposlena člana kraljeve družine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!