Po kaotičnem dnevu v Rusiji: Wagnerjevi borci ob aplavzu iz mesta Rostov (VIDEO)

Svet 25. Jun 202307:27 > 10:19 11 komentarjev
Wagner
REUTERS

Po uporu skupine Wagner so se razmere v Rusiji, s končanjem pohoda proti Moskvi in umikom njihovih enot, umirile v manj kot 24 urah. Že ob začetku upora so ruske oblasti napovedale, da bo v ponedeljek za območje Moskve dela prost dan. Kljub umiritvi razmer pa v Moskvi v ponedeljek ljudje ostajajo doma. Wagnerjeve enote Rostov na Donu zapustile ob aplavzu. Ruski predsednik Vladimir Putin danes naj ne bi nagovoril državljanov. Da ta ni v načrtu, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov.

V Rusiji se po uporu skupine Wagner, v katerem naj bi bilo po neuradnih navedbah ubitih okoli 15 ruskih vojakov, razmere umirjajo. Vseeno bo v Moskvi v ponedeljek dela prost dan. Ameriški obrambni minister Lloyd Austin se je o razmerah posvetoval z več kolegi. Kje je po umiku iz Rostova na Donu vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin, trenutno ni znano. V molk je zavit tudi Prigožinov račun Telegram, kjer že od včeraj ni bilo nobene objave. V Belorusijo naj bi odšel takoj po umiku njegovih enot iz Rusije, piše BBC.

Stanje v Rostovu na Donu je danes sicer mirno, od njihovega odhoda pa se je normaliziral tudi mestni promet, poročanje ruske tiskovne agencije RIA povzema srbski Tanjug. Lokalne oblasti so odpravile omejitve cestnega prometa med Rostovom in Moskvo, kamor so bili borci Wagnerja namenjeni. Zvezna prometna agencija je medtem sprostila tudi promet na avtocesti, pri čemer pa po navedbah ruske tiskovne agencije Tass v veljavi ostajajo določene omejitve v moskovski in tulski regiji.

Po dogovoru z Moskvo naj bi se sicer Prigožin umaknil v Belorusijo, tistim borcem Wagnerja, ki niso sodelovali v uporu, pa so ponudili vključitev v redno rusko vojsko.

Kremelj je obenem zatrdil, da upornikov ne bodo sodno preganjali. Kaj natančno se bo po odhodu Prigožina zgodilo s skupino Wagner, še ni povsem jasno.

Aplavz ob odhodu Wagnerjevih enot

Eden ključnih trenutkov čez noč je bil, ko so Wagnerjevi plačanci zapustili Rostov na Donu, pomembno rusko mesto, ki so ga prevzeli med uporom. Odšli so potem, ko se je njihov vodja Jevgenij Prigožin strinjal, da konča upor in odide v Belorusijo. Ne on ne njegovi vojaki ne bodo obtoženi, so sporočili iz Kremlja.

Ko so Wagnerjeve enote zapustile mesto, jih je pozdravila navdušena množica ljudi, ki je vzklikala, ploskala in fotografirala. Nekateri Wagnerjevi borci so med tem z orožjem streljali v zrak.

Je Prigožin računal na prebege ruskih vojakov in se uštel?

Po pisanju Inštituta za preučevanje vojne (ISW) je vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin verjetno tvegal in računal na prebege iz ruske vojske v njegove enote, vendar je precenil lastne možnosti.

Analitiki menijo, da je bil neuspeli upor poskus ohranitve neodvisnosti svojih najemniških sil. Rusko vojaško poveljstvo je namreč 1. julij postavilo za rok, da Wagner vključijo v svojo poveljniško strukturo. Po mnenju analitikov premirje, pri katerem je posredoval beloruski voditelj Aleksander Lukašenko, Prigožinu dejansko odvzema tudi nadzor nad skupino Wagner v njeni sedanji obliki, v zameno za opustitev kazenskih obtožb proti njemu.

Dodajajo, da pa ni jasno, ali bodo Wagnerjeve sile prostovoljno sodelovale pri svoji integraciji pod rusko obrambno ministrstvo in ali bo ruska vojska v prihodnosti prostovoljno služila skupaj z osebjem skupine Wagner, mnenja povzema BBC.

Ameriški obveščevalci vedeli, da Prigožin nekaj pripravlja

Medtem ko se je zdelo, da je Prigožinov upor Kremelj ujel nepripravljenega, naj bi ameriške obveščevalne službe že prej zaznale znake, da Prigožin nekaj pripravlja. Zato so v začetku tega tedna o tem tudi obvestile predsednika Joeja Bidna in ključne ljudi v kongresu, poročajo ameriški mediji.

Ameriški obveščevalci so opazili, da je vodja skupine plačancev kopičil orožje, strelivo in drugo opremo blizu meje z Rusijo, poroča CNN.

New York Times medtem poroča, da je predsednik Biden govoril z voditelji Francije, Nemčije in Velike Britanije zaradi zaskrbljenosti, da bi lahko Putinov v kaosu izgubil nadzor nad ogromnim ruskim arzenalom jedrskega orožja.

Vodje ameriške obveščevalne službe so več mesecev spremljali vse slabše odnose med Prigožinom ter ruskimi obrambnimi uradniki in obveščevalci. Ugotovili so, da je to znak, da vojna v Ukrajini tako za Wagner kot redno rusko vojsko ne gre po načrtu, piše časopis.

Ponedeljek v Moskvi ostaja dela prost dan

Kljub umiritvi razmer bo v Moskvi v ponedeljek dela prost dan, ki ga je tamkajšnji župan Sergej Sobjanin v soboto napovedal zaradi upora Wagnerjevcev. Sobjanin je ob napredovanju enot Wagnerja proti Moskvi iz varnostnih razlogov ponedeljek za večino prebivalcev Moskve razglasil za dela prost dan in jih prosil, naj ostanejo doma. V mestu so postavili kontrolne točke in zaprli nekatere ceste.

Sobjaninova tiskovna predstavnica je zgodaj davi potrdila, da ponedeljek ostaja dela prost dan, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Po navedbah britanskega BBC v Moskvi sicer še vedno veljajo poostreni varnostni ukrepi. So pa danes v Rusiji preklicali vse omejitve cestnega prometa, ki so jih med drugim uvedli v Rostovu, Lipecku, Tuli in drugje.

Iz Pentagona so medtem sporočili, da se je obrambni minister Lloyd Austin v zadnjih urah o razmerah po uporu Wagnerja pogovarjal z obrambnimi ministri iz Kanade, Francije, Nemčije, Poljske in Združenega kraljestva.

“ZDA bodo ob nadaljnjem razvoju razmer tesno sodelovale z zavezniki in partnerji,” so zapisali v izjavi Pentagona. Ameriške obveščevalne službe naj bi sicer Belo hišo že v sredo obvestile, da Prigožin verjetno pripravlja upor, poročajo tuje tiskovne agencije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje