Kako je samica gibona na Japonskem zanosila, ko je živela sama

Magazin 12. Feb 202316:38 0 komentarjev
Profimedia

Oskrbniki živalskega vrta na otočju Kudžukushima na Japonskem menijo, da so razvozlali skrivnost o tem, kako je samica gibona po imenu Momo zanosila v obdobju, ko je v svoji kletki živela popolnoma sama.

Pred dvema letoma je 12-letna samica belorokega gibona, ki živi v živalskem in botaničnem vrtu Kudžukušima v prefekturi Nagasaki na jugu Japonske, presenetila svoje oskrbnike, ko je skotila mladička. V tistem obdobju oziroma obdobju pred tem je živela sama in ni bila v družbi samcev. Kaj se je torej zgodilo?

CNN poroča, da so zdaj v živalskem vrtu na podlagi DNK testov ugotovili, da je oče mladička 34-letni črnoroki gibon Itō, ki je v času, ko je Momo zanosila, živel v sosednji kletki. V živalskem vrtu menijo, da sta se gibona uspela spariti skozi 9-milimetrsko luknjo v jekleni plošči, ki je ločevala njuni kletki. Mladič, ki ga še vedno niso poimenovali, sicer tehta malo več kot dva kilograma in je zdrav. Namestnik direktorja živalskega vrta Hideki Hisano je za CNN povedal: “Na svet je prišlo dragoceno življenje in mi bomo še naprej dobro skrbeli zanj v upanju, da bo imel zdravo in dolgo življenje.”

Giboni so ene najmanjših opic, znane po glasnem oglašanju. Na desetine vrst gibonov živi v nekaterih delih Azije vse od Indije in Kitajske do Bornea. Populacija črnorokih gibonov je v upadu, saj s sekanjem gozdov, miniranji in gradnjo cest uničujejo njegov naravni habitat.

Profimedia

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!