Predsednik Zelenski potrdil začetek ukrajinske protiofenzive

Svet 10. Jun 202312:12 > 18:44 20 komentarjev
Volodimir Zelenski
Viacheslav Ratynskyi/REUTERS

V ukrajinskem pristaniškem mestu Odesa so bili davi v ruskem napadu z brezpilotnimi letalniki ubiti trije ljudje, 26 je ranjenih, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočila ukrajinska vojska. Nemški kancler Olaf Scholz pa je danes dejal, da namerava ohraniti stike z ruskim predsednikom Putinom in se z njim "kmalu" spet pogovoriti. Medtem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potrdil, da je Ukrajina začela svojo protiofenzivo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes potrdil, da se je v Ukrajini začela protiofenziva ukrajinske vojske. Kot je dejal, ukrajinska vojska izvaja “protiofenzivne akcije” na fronti, vendar pa ni želel razkriti nobenih podrobnosti. “V Ukrajini potekajo protiofenzivne in obrambne akcije, o katerih pa ne bom podrobno govoril,” je dejal na novinarski konferenci.

“Zaupati morate naši vojski in jaz ji zaupam,” je dodal.

Ruska vojska je v zadnjih šestih dneh poročala o obsežnih napadih, predvsem na južni fronti. Da je ukrajinska vojska začela dolgo pričakovano protiofenzivo, je v petek izjavil ruski predsednik Vladimir Putin, ki pa je poudaril, da Kijevu doslej “ni uspelo” doseči ciljev in da je Ukrajina utrpela velike izgube.

“Zanimivo je, kaj je Putin dejal o naši protiofenzivi. Pomembno je, da Rusija čuti, da jim ne preostane več veliko časa,” se je danes na te navedbe odzval Zelenski. Dodal je, da je vsak dan v stiku z vojaškimi poveljniki, vključno s poveljnikom oboroženih sil Valerijem Zalužnim, in “vsi so zdaj pozitivno naravnani – povejte to Putinu”.

Ukrajinske sile so po poročanju AFP v zadnjih dneh zmanjšale obseg spopadov na frontni črti, pri čemer pa njena strategija ostaja nejasna. Večji preboj naj bi ukrajinske sile dosegle pri mestu Bahmut. Kot je danes dejal tiskovni predstavnik vzhodnega poveljstva ukrajinske vojske Sergej Čerevat, je ukrajinski vojski uspelo napredovati 1400 metrov okoli opustošenega mesta Bahmut.

“Vsi sovražnikovi napadi so bili odbiti”

Ruska vojska je danes sporočila, da je odbila nove ukrajinske napade v Zaporožju in južnem Donecku ter ukrajinskim enotam prizadejala velike izgube. “Skupne izgube ukrajinskih sil na omenjenih območjih so v enem dnevu znašale do 300 vojakov, devet tankov vključno s štirimi leopardi ter 11 bojnih vozil pehote,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Spopadi so potekali v bližini mesta Orihiv ter na meji med Zaporožjem in Doneckom južno od vasi Velika Novosilka, je dodal. “Vsi sovražnikovi napadi so bili odbiti,” je dodal.

V ruskem napadu umrle tri osebe

V ukrajinskem pristaniškem mestu Odesa so bili davi v ruskem napadu z brezpilotnimi letalniki sicer ubiti trije ljudje, 26 je ranjenih. Ostanki enega od sestreljenih brezpilotnih letalnikov so po navedbah južnega poveljstva ukrajinske vojske padli na večnadstropno stanovanjsko zgradbo in zanetili požar. V plamenih so umrli trije civilisti, še 26 ljudi je bilo ranjenih.

Rusija je na cilje v Ukrajini usmerila 35 brezpilotnih letal in osem raket, ukrajinska vojska pa je po navedbah letalskih sil sestrelila dvajset dronov iranske izdelave in prestregla dve balistični raketi.

Ruski napadi so bili usmerjeni tudi na cilje v regiji Poltava in v Harkov, poroča dpa.

Posledice ruskega napada v Odesi.
Posledice ruskega napada v Odesi. (Foto: Serhii Smolientsev/REUTERS)

Rusija bo julija namestila jedrsko orožje v Belorusiji

Ruski predsednik Putin je v petek sicer napovedal, da bo Rusija v začetku julija v Belorusiji namestila taktično jedrsko orožje. Priprave bodo končane 7. in 8. julija, nato pa se bo začelo nameščanje orožja, je dejal po srečanju z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Vse poteka po načrtu,” je dejal Putin, ki se je z Lukašenkom srečal v svoji poletni rezidenci v letovišču Soči ob Črnem morju. To bi pomenilo, da se bo premestitev začela tik pred vrhom Nata v Litvi, ki meji na Belorusijo. Vrh Nata v litovski prestolnici Vilnius bo potekal 11. in 12. julija.

Putin je že 25. marca napovedal, da bo rusko jedrsko orožje prenesel v zaveznico in nekdanjo sovjetsko državo Belorusijo. To potezo je utemeljil z navedbo, da ZDA že leta hranijo jedrsko orožje v Evropi, tudi v Nemčiji. Če bo načrt Moskve uresničen, bo Belorusija prvič po letu 1990, ko se je po razpadu Sovjetske zveze odpovedala jedrskemu orožju, prejela jedrske rakete.

Kanadski premier Justin Trudeau je nepričakovano obiskal Kijev, kjer se je srečal tudi z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. “Dobrodošli v Ukrajini,” je na Twitterju zapisal namestnik ukrajinskega zunanjega ministra Andrij Melnik in objavil fotografijo, na kateri Trudeauja sprejema na železniški postaji v Kijevu. Ob začetku obiska je Trudeau položil venec k spomeniku ukrajinskim padlim vojakom v bližini samostana svetega Mihaela v središču prestolnice.

Trudeau in Zelenski
Valentyn Ogirenko/REUTERS

“Vprašanje je, kdo se s kom pogaja”

Nemški kancler Olaf Scholz je danes dejal, da namerava ohraniti stike z ruskim predsednikom Putinom in se z njim “kmalu” spet pogovoriti. Pred tem je predstavil stališča Berlina do vojne in dejal, da je treba preprečiti zaostrovanje konflikta, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Opozoril je, da se je s Putinom pogovarjal kmalu po tem, ko je ruski voditelj pred 15 meseci dal ukaz za obsežno invazijo na Ukrajino. 

Pogoj za pravičen mir je, da Rusija umakne svoje vojake, je nadaljeval Scholz. V občinstvu so se občasno zaslišali vzkliki “pogajanja”. Scholz pa se je odzval: “Pogajanja so v redu. Vprašanje je, kdo se s kom pogaja in o čem.”

Meje v Evropi se ne bi smele premikati s silo, je dejal nemški kancler. “Prav je bilo in je prav, da pri vseh svojih dejavnostih delujemo usklajeno. Vsak korak je treba pretehtati in ne smemo delovati sami. Temu načelu smo zavezani že od samega začetka,” je še poudaril.

Volodimir Zelenski in Olaf Scholz.
Volodimir Zelenski in Olaf Scholz. (Foto: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje