Kako so ZDA utemeljile sankcije zoper Putinovi hčeri

Magazin 07. Apr 202217:19 > 17:46 1 komentar
Vladimir Putin in Ljudmila
PROFIMEDIA

Združene države Amerike so v sredo sprejele dodatne sankcije zoper Rusijo zaradi njene vojaške operacije v Ukrajini, ki vključujejo tudi dve odrasli hčeri ruskega voditelja Vladimirja Putina. Washington v obrazložitvi navaja, da je ena izmed njih prek dela v tehnološki industriji tesno povezana z rusko vlado, druga pa naj bi vodila vladne programe na področju genetskih raziskav, ki jih osebno nadzira Putin.

Kremelj je danes kritiziral nove sankcije Združenih držav Amerike (ZDA) proti Rusiji, ki so med drugim uperjene tudi proti hčerkama ruskega predsednika Vladimirja Putina. “To je nekaj, kar je težko razumeti in razložiti,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov. Kot je pojasnil, se bodo v Moskvi na to ustrezno odzvali.

Kot smo poročali, so ZDA v sredo uvedle nov sveženj sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino, ki se med drugim nanašajo na zunanjega ministra Sergeja Lavrova ter Putinovi hčerki Katerino Tihonovo in Marijo Voroncovo. Sankcije uvajajo prepoved poslovanja z njimi in zamrznitev premoženja v ZDA.

Katerina Tihonova Katerina Tihonova
Jakub Dabrowski/REUTERS
Katerina Tihonova Katerina Tihonova
Evgenia Novozhenina/REUTERS
PROFIMEDIA
Vladimir Putin in Ljudmila Vladimir Putin in Ljudmila
PROFIMEDIA

V obrazložitvi sankcij Washingtona je zapisano, da je Katerina dejavna na področju tehnologije in tesno povezana z rusko vlado ter obrambno industrijo, poroča Reuters. Marija pa naj bi po drugi strani vodila vladne programe na področju genetskih raziskav, ki so prejeli milijardna sredstva Kremlja in ki jih osebno nadzira Putin.

Washington je nov sveženj sankcij sprejel po razkritju o pobojih civilistov v ukrajinski Buči nedaleč od Kijeva. Ameriški predsednik Joe Biden je poboje v sredo označil za velik vojni zločin.

Preberite tudi, kdo sta Putinovi hčeri, ki ju bodo doletele sankcije Zahoda in zakaj ZDA s sankcijami ciljajo na Putinovi hčeri.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje