Kakšna je prava skrita resnica o neznanih letečih predmetih

Magazin 28. Jan 202419:14 0 komentarjev
padalo, Mars, Roswell, ZDA
Foto: Zajem zaslona/PROFIMEDIA

Lani poleti je ameriško in svetovno javnost razburila "eksplozivna obtožba" nekdanjega Pentagonovega uslužbenca, ki je med zaslišanjem v Kongresu trdil, da je izvedel za desetletja trajajoč vladni program, ki preučuje ostanke nezemeljskih plovil. Še ta mesec pa naj bi v javnost prišel dokument Pentagonovega urada za preučevanje nenavadnih pojavov, o ugotovitvah v zvezi z opažanji neznanih letečih predmetov, o katerih so poročali pripadniki ameriške vojske. Poročilo na "eksplozivno obtožbo" meče drugačno luč. Večina opažanj NLP je v resnici opažanje bolj ali manj tajne, a povsem zemeljske visoke tehnologije, je v podkastu dejal nekdanji vodja tega urada, ki tudi trdi, da je za teorije zarot o prikrivanjih dejstev o Nezemljanih s strani ameriške vlade odgovorna le peščica ljudi, "pravih vernikov" v ameriški vladi in blizu nje, v mnenju za CNN pišeta Peter Bergen in Erik German.

Peter Bergen je CNN-ov analitik za nacionalno varnost, podpredsednik liberalnega mislišča New America, profesor na državni univerzi v Arizoni in voditelj podkasta “In the Room (with Peter Bergen)” na platfomah Audible, Apple in Spotify.

Erik German je višji producent podkasta “In the Room.” Mnenja v tem članku so mnenja avtorjev..

Nekdanji uradnik Pentagona – ki ga, kot pravi, vodi njegova dolžnost do resnice – razkrije eksplozivno obtožbo. Pred množico televizijskih kamer in člani Kongresa uradnik zatrdi, da ameriška vlada že desetletja skriva ponesrečene nezemeljske vesoljske ladje.

Zveni kot prizor iz hollywoodskega filma. Toda lani so Američani dogodek lahko videli v poročilih. Nekdanji Pentagonov uradnik, David Grusch, je bil častnik obveščevalne službe ameriškega vojnega letalstva. Odboru ameriškega Kongresa je povedal, da je izvedel za desetletja trajajoč Pentagonov program, ki se osredotoča na “zbiranje razbitin in obratni inženiring*” neznanih letečih predmetov (NLP) z drugih planetov. Grusch je tudi dejal, da biološki ostanki, najdeni na krajih strmoglavljenja vesoljskih plovil, niso bili človeški. (* – obratni inženiring je tehnika, ki se uporablja za analizo naprav ali programov z namenom prepoznavanja in razumevanja delov, ki jih sestavljajo – op. p.)

David Grusch, Pentagon, NLP, Kongres, ZDA, zaslišanje
David Grusch na zaslišanju v Kongresu (Foto: PROFIMEDIA)

Tako je. Strmoglavljena vesoljska plovila Nezemljanov in mrtvi Nezemljani obstajajo v arhivskih zapisih Kongresa. Če to ni bila najbolj divja stvar, kar so jo kdaj predvajali na C-SPAN **, je morala biti vsaj blizu temu. In nekdo bi moral to preučiti, kajne? (** – C-SPAN /Cable-Satellite Public Affairs Network / je neprofitno ameriško kabelsko in satelitsko televizijsko omrežje, ki predvaja postopke zvezne vlade Združenih držav in druge programe o javnih zadevah – op. p.)

Izkazalo se je, da je nekdo to v resnici že storil. Leta 2022 je Pentagon izbral veterana znanstvenika in obveščevalca Seana Kirkpatricka, da ustanovi nov urad, zadolžen za raziskovanje opažanj NLP s strani ameriške vojske. Kirkpatrick nam je povedal, da se je ekipa njegovega urada, ki ga je ameriško obrambno ministrstvo poimenovalo Urad za razjasnitev vseh vrst anomalij (All-domain Anomaly Resolution Office/AARO), poglobila v primere opažanj NLP in intervjuvala pripadnike ameriške vojske, ki so o tem karkoli vedeli.

Kirkpatrick se je pred kratkim upokojil in je spregovoril za podkast “In the Room” (angleško: “V sobi”). On in njegova ekipa sta preiskovala vsako opažanje, zabeleženo pri ameriški vladi, vse od Roswella v 40. letih prejšnjega stoletja, in svoje ugotovitve strnila v poročilo, ki bo javnosti na voljo verjetno še ta mesec.

Sean Kirkpatrick, Pentagon, AARO, NLP
Sean Kirkpatrick (Foto: Zajem zaslona/WIKIPEDIA)

V svojem najobširnejšem medijskem intervjuju je Kirkpatrick prepričljivo in na podlagi primerov zatrdil, da so zgodbe o domnevnem vladnem prikrivanju NLP, povezanih z Nezemljani, ki se vrtijo že desetletja, v veliki meri podpihovali ljudje znotraj vlade, ki so v te trditve verjeli (imenoval jih je “resnični verniki”) ali pa takšni, ki so bili z vlado tesno povezani.

Vse, odkar je bil skovan izraz “leteči krožnik”, je večina zarotniških razmišljanj o NLP nastala zaradi ljudi, ki so opazili zelo tajna ameriška letala in želeli odgovore. In kadar vlada ne da odgovorov, njihovo mesto prevzame domišljija javnosti.

Toda preiskava Urada, je dejal Kirkpatrick, je pokazala, da je večina NLP iz opažanj bilo v resnici napredna tehnologija, ki jo je ameriška vlada želela ohraniti v tajnosti ali leteča plovila drugih držav, ki so vohunile za ZDA, ali pa popolnoma neškodljivi civilni droni ali baloni.

“Samo dva do pet odstotkov vseh poročil o opažanjih NLP je takšnih, ki bi jih lahko označili kot resnično nenavadne,” je dejal Kirkpatrick. Pa tudi za te predmete meni, da bi jih lahko našli na Zemlji.

Dogodek v Roswellu

Kirkpatrick in njegova ekipa dogodek v Roswellu iz leta 1947 (ko naj bi tam strmoglavilo zunajzemeljsko plovilo, v katerem naj bi našli trupla Nezemljanov – op. p.) razlaga takole:

Dogodek  igra eno osrednjih vlog v zgodbah o NLP, ker je ameriška vojska javno zatrdila, da je blizu vojaškega oporišča Roswell v Novi Mehiki strmoglavil leteči krožnik

Dan kasneje je vojska zgodbo umaknila in sporočila, da je bil predmet meteorološki balon. Časniki, ki so sprva poročali o letečem krožniku, so kasneje sledili uradni razlagi in interes javnosti je večinoma potihnil. Vse do leta 1980, ko sta dva raziskovalca NLP objavila knjigo, v kateri sta zapisala, da so v razbitinah pri Roswellu našli trupla Nezemljanov in da je ameriška vlada vse dokaze o dogodku skrila.

Kirkpatrick je dejal, da se je urad poglobil v dogodek v Roswellu in odkril, da se je v poznih 40. in zgodnjih 50. letih prejšnjega stoletja v letalskem oporišču Roswell marsikaj dogajalo. Takrat je obstajal projekt vohunskih dejavnosti, ki se je imenoval “Projekt Mogul”, v okviru katerega so lansirali dolge nize nenavadno oblikovanih balonov iz kovinske folije. Ti so bili zasnovani za spremljanje sovjetskih jedrskih poskusov in so bili zelo tajni.

V istem obdobju je ameriška vojska preizkušala tudi druge višinske balone, ki so s seboj nosili v zaščitne vreče zaprte lutke v obliki človeških teles, opremljene z različnimi senzorji. V bližini pa je strmoglavilo vsaj eno vojaško letalo letalo, pri čemer je umrlo 11 ljudi.

Kirkpatrick in njegova ekipa sta, podobno kot prejšnje vladne preiskave, prišla do zaključka, da so se strmoglavljenje balonov iz projekta Mogul, operacije vračanja poskusnih lutk na Zemljo in opažanje zoglenelih ostankov resnične letalske nesreče, združili v eno samo lažno pripoved o strmoglavljenem vesoljskem plovilu Nezemljanov.

Kirkpatrick je tudi s prepričljivim primerom pokazal, da se nekaj podobnega dogaja tudi danes. Dejal je, da bi visoko tehnološko leteča plovila lahko razložila veliko novodobnih opažanj NLP vse od leta 2000 dalje. Pri tem pa ne gre samo za tajne vladne tehnologije. Mnogi opazovalci postanejo zmedeni, kadar opazijo vrhunske drone in nenavadne balone.

padalo, Mars, Roswell, ZDA
Padalo za pristanek na Marsu, ki so ga v 1960-ih preiskušali pri Roswellu (Foto: PROFIMEDIA)

“Kaj je bolj verjetno?” je vprašal Kirkpatrick. “Dejstvo, da na Floridi obstaja komercialna najnaprednejša tehnologija, o kateri ne veste ničesar, ali da gre za Nezemljane?” je dejal. “In še bolj se praskam po glavi, ko jim pokažem: ’Tu je podjetje, na Floridi, ki izdeluje točno to, kar ste opisali’, njihov odgovor pa je: ’Torej … ne, ne, ne, to so zagotovo Nezemljani, vi pa to prikrivate’.”

Kakorkoli že, NLP ostajajo resnična skrb za (ameriško – op. a.) varnost, predvsem zato, ker predstavljajo nevarnost za letalstvo. Kot pravi Kirkpatrick: “Če se vojaški piloti, ki letijo z nadzvočno hitrostjo, zaletijo v balon s tovorom, jim to lahko na letalu odtrga krilo.”

Od leta 2020 je Pentagon standardiziral, destigmatiziral in povečal obseg poročanja ameriške vojske o NLP. Kirkpatrick pravi, da razlog tiči v veliki medijski pozornosti in zasmehovanju, ki ga je povzročila sestrelitev kitajskih vohunskih balonov. Dogodek je pokazal, da politika ameriške vlade, da NLP jemlje resno, v resnici deluje.

Resnični verniki

Zakaj torej, ne glede na dejanske dokaze, ljudje v vladi in okoli nje promovirajo z ničemer podprto idejo o nezemeljskih vsiljivcih, ki jih prikriva vlada ZDA?

“Resnični verniki ne obstajajo samo izven vlade; veliko jih je v njej,” je dejal Kirkpatrick in omenil pokojnega ameriškega senatorja Harryja Reida, demokrata iz Nevade, ki je bil vodja večine v ameriškem Senatu. Drugi ključni igralec v zgodbi je bil Reidov dolgoletni prijatelj Robert Bigelow, milijarder iz Nevade in lastnik podjetja Bigelow Aerospace, s katerim je Reid delil dolgoletno zanimanje za NLP. Kirkpatrick pravi: “Senator Harry Reid je bil resnični vernik, ki je menil: ’Hej! Vlada to skriva pred očmi Kongresa’.”

Harry Reid, senator, ZDA, Nevada
Senator Harry Reid (Foto: PROFIMEDIA)

Leta 2007 je senator Reid pridobil sredstva za program ameriške obrambne obveščevalne agencije, ki je letalskemu podjetju njegovega prijatelja Bigelowa plačala 22 milijonov dolarjev (takrat okoli 28 milijonov evrov – op. a.), to pa jih je porabilo za raziskovanje paranormalnih pojavov.

Poleg drugih preiskav je Bigelowova ekipa preučevala tudi opažanja NLP, o katerih je poročalo osebje ameriške vojske in predlagala ustanovitev laboratorijev za preučevanje domnevnih fizičnih ostankov vesoljskih plovil Nezemljanov. (V oddaji “60 minut” maja 2017 je Bigelow dejal, da je “popolnoma prepričan”, da Nezemljani obstajajo in da so NLP obiskali Zemljo.

Reid je v Nevadi leta 2021 povedal novinarju, da kljub temu da je šlo za tajni program za pridobivanje podatkov o NLP, Bigelow do sredstev ni prišel zaradi “nekoga, ki bi bil dobrega srca”, pač pa je bil izbran med različnimi prijavljenimi interesenti. Za New York Times pa je Reid dejal: “Ni mi nerodno ali žal in ni me sram, ker sem sprožil te stvari … Menim, da je to ena od dobrih stvari, ki sem jih naredil v svojem službovanju v Kongresu.”

Vendar, je izpostavil Kirkpatrick, “nobena od teh stvari ni postregla s kakršnim koli dokazom” o nezemeljskih vesoljskih plovilih. Toda zgodbe o tajnih programih so se razširile po Pentagonu, postale olepšane in občasno so jih spodbujali tisti v Pentagonu, ki so slišali govorice o navidezno znanstvenofantastični tehnologiji ali letalih ali jih opazili.

Kirkpatrick se dodaja, da so njegovi preiskovalci sledili tej igri strogo-zaupnega-telefončkanja, ki jih je privedla do manj kot ducata ljudi. “Vse skupaj se konča pri eni in isti osnovni skupini ljudi,” je dejal Kirkpatrick. To je zelo čudno, hkrati pa nadvse ironično. Desetletja so nam namreč resnični verniki v NLP govorili, da obstaja zarota ameriške vlade, ki skriva dokaze o Nezemljanih. Toda – če je verjeti Kirkpatricku – gre za bolj preprosto resnico, da te zgodbe širi skupina resničnih vernikov iz vlade in blizu nje.

In to je, na žalost vseh ljubiteljev NLP, največja ugotovitev Kirkpatrickovega poročila Kongresu, za katerega pričakujejo, da bo objavljeno konec meseca. Številni zunanji opazovalci že dolgo ugibajo o tem, ali se bodo Pentagonovi programi, osredotočeni na Nezemljane, izkazali za prazne ali pa morda za sumljivo samoohranjajoče.

Zdaj pa visoko kredibilni ljudje iz Pentagona – in res visoko varnostno preverjeni – končno pravijo: “Pregledali smo vsak košček tajnih dokazov o domnevnih nezemeljskih NLP. In kolikor smo lahko ugotovili, na koncu vse privede do človeka.”

Čeprav Kirkpatrick tudi priznava, da vse to tistih, ki resnično verjamejo, da Zemljo obiskujejo Nezemljani, ne bo prepričalo o nasprotnem: “Prav nič ne bom naredil, rekel ali predložil dokaze, ki bi prave vernike utegnili spreobrniti … Gre za versko prepričanje, ki presega kritično razmišljanje in racionalno mišljenje.”

Avtorja: Peter Bergen in Erik German/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!