Kaos na cestah v Istanbulu: “Tako grozno ni bilo še nikoli”

Svet 26. Jan 202212:48 0 komentarjev

Obilno sneženje je v Istanbulu ohromilo promet. Prometne nesreče, avtobusni zastoji in neprevozne ceste so mnoge Istanbulčane prisilili, da se po opravkih opravijo peš – ali pa sploh ne.

Istanbul je konec preteklega tedna zajelo obilno sneženje, kakršnega prebivalci ne pomnijo. Snežna odeja je v ruralnem delu mesta dosegla od 80 do 85 centimetrov, v mestu pa je visoka od 35 do 40 centimetrov, poroča Reuters.

Istanbulsko letališče se je po dveh dneh motenj zaradi sneženja v sredo dopoldan znova odprlo. Od ponedeljka so bili ukinjeni tako leti znotraj Turčije kot mednarodni leti z Bližnjega vzhoda, Afrike, Evrope in Azije.

Začasno so zaprte tudi avtoceste in hitre ceste, ki povezujejo Istanbul s preostankom države. V ponedeljek so lokalne oblasti s cest evakuirale več kot 5.000 ljudi, ki zaradi snega niso mogli nadaljevati vožnje ali pa so bili ujeti v avtomobile.

“Še nikoli ni bilo toliko cest neprevoznih”

Prometne razmere so kaotične tudi v urbanih delih mesta. Trenutno obratuje le javni prevoz, a ne prav učinkovito. “Avtobusi so ostali ujeti na cestah, zgodilo se je veliko prometnih nesreč. V preteklosti je že močno snežilo, a tako grozno ni bilo še nikoli. Še nikoli ni bilo toliko cest neprevoznih,” je stanje opisal Istanbulčan Fatih Taslak.

“Trikrat sem poskušal priti domov, a sem se moral na polovici poti obrniti,” je za Reuters povedal prebivalec Mehmet Sayilgan.

Ker sneženje še ni ponehalo, ostaja vožnja z osebnimi avtomobili v mestu še zmeraj prepovedana. Čiščenje snega še poteka.

“Star sem 57 let in še nikoli nisem videl česa takšnega,” je za Reuters dejal Istanbulčan Ilhami Ozer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!