Kralj Karel III. omejil pooblastila princa Harryja in princa Andrewa

Magazin 15. Nov 202219:03 0 komentarjev
Kralj Karel III.
Profimedia

Britanski kralj Karel III. se je odločil razširiti krog članov kraljeve družine, ki lahko nadomeščajo monarha pri opravljanju uradnih dolžnosti. Za to je predlagal svojo sestro, princeso Anne in mlajšega brata, princa Edwarda. S potezo želi obenem omejiti vlogo princa Andrewa in princa Harryja, ki veljata za kontroverzna člana kraljeve družine.

Princ Harry in princ Andrew že dolgo več ne opravljata uradnih dolžnosti za kraljevo družino, a sta zaradi svojega položaja v nasledstveni liniji še vedno del ozkega kroga potencialnih namestnikov kralja Karla, tako imenovanih državnih svetovalcev. Slednji želi to sedaj spremeniti in zagotoviti, da njegov brat Andrew ter njegov mlajši sin Harry dejansko ne bi imela več vloge kot potencialna zastopnika monarha.

Kraljevi namestniki tudi Camilla, William in Beatrice

Vlogo kraljevih namestnikov sicer ob Harryju in Andrewu sedaj opravljajo še kraljica soproga Camilla, prestolonaslednik, princ William in hčerka princa Andrewa, princesa Beatrice. Karel sedaj predlaga, da bi tudi 72-letna princesa Anne in 58-letni princ Edward postala državna svetovalca, je v zgornjem domu britanskega parlamenta, lordski zbornici, v ponedeljek sporočil najvišji uradnik kraljeve družine, lord Andrew Parker.

To bi “zagotovilo, da se bodo javne zadeve izvajale tudi, ko nisem na voljo, na primer, ko sem na uradni dolžnosti v tujini”, piše v kraljevem pismu, ki ga je prebral lord Parker. Glede na poročila bi lahko ustrezno zakonodajo sprejeli še letos, navaja DPA.

Vprašanje, kdo zastopa kralja, ko je ta v tujini ali v primeru resne bolezni, je v Veliki Britaniji zakonsko urejeno in ga je mogoče spremeniti le s soglasjem parlamenta. Po sedaj veljavnih pravilih lahko kralja pri opravljanju javnih dolžnosti nadomeščata dva svetovalca.

Vprašanje zastopstva je bilo sicer prejšnji mesec izpostavljeno v lordski zbornici, ko se je eden od članov zbornice vprašal, kako sta lahko princ Andrew in princ Harry dva od petih kraljevih namestnikov, ko pa je prvi “zapustil javno življenje”, drugi pa je “zapustil državo”. Pri tem je opozoril na odločitev Andrewa, ki je leta 2019 sporočil, da zaradi spolne afere Epstein začasno opušča opravljanje javnih dolžnosti. Princ Harry pa se je po poroki z Američanko Meghan Markle leta 2020 odrekel kraljevim dolžnostim in se z družino preselil v ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!