Kasparov: Putinov cilj je večji od Ukrajine, skrbi me prihodnost Balkana

Svet 28. Feb 202211:29 > 11:44 1 komentar
Gari Kasparov
N1

Šahovski prvak Gari Kasparov je gostoval na N1 Zagreb, kjer je komentiral rusko invazijo v Ukrajini. O ruskem predsedniku Vladimirju Putinu je povedal, da ima veliko ambicioznejše cilje od zavzetja Ukrajine.

Mnogi strokovnjaki niso pričakovali, da se bo Vladimir Putin spustil v vojno z Ukrajino. “Ti strokovnjaki niso želeli verjeti lastnim očem. Govorili so, da se to ne bo zgodilo, a seznam tega, kar bi se lahko zgodilo, je vseeno zelo dolg. Le poglejte, kakšna je zgodovina Putinovih dejanj. To vojno je pripravljal pred očmi vsega sveta, pripeljal je vojne ladje iz Tihega oceana v Črno morje. Svet je govoril o diplomatskih rešitvah, medtem ko je bil Putinov cilj vedno, da uniči neodvisno samostojno državo,” je povedal Gari Kasparov.

“Putin ni nikoli verjel, da je Ukrajina suverena država. Zelo je dosleden pri svojem načrtu, ki ga je razglasil že pred 15 leti v Münchnu – govoril je o širitvi svojega vpliva in tem, da morajo velike države vsiliti svojo voljo majhnim. Dosledno je delal pri razvoju te strategije in za dosego svojih ciljev uporabil tudi silo – na žalost brez kakršnihkoli posledic,” je dodal Kasparov.

“Putin verjame, da lahko spremeni svetovni red”

Kasparov je komentiral cilj ruskega predsednika: “Putin želi razdeliti državo in uvesti marionetno vlado.”

“Toda njegov cilj je veliko večji od Ukrajine. Njegov cilj je konec sveta, kakršnega poznamo od konca druge svetovne vojne. Uničuje varnostno infrastrukturo, s čimer pošilja sporočilo malim državam, kot so Estonija, Latvija, Litva, in drugim vzhodnoevropskim državam. To je sporočilo, da jih nihče ne bo branil.”

“Zelo malo upanja obstaja, da bodo Amerika in zahodnoevropske države pripravljene žrtvovati svoje vojake, če danes niso pripravljene žrtvovati svojega finančnega blagostanja, da bi škodovale Rusiji. Putin verjame, da bo spremenil svetovni red. Signal pošilja ne le zahodni Evropi, temveč tudi Kitajski, ki zdaj opazuje Tajvan. Sporočilo pošilja tudi vsem drugim teroristom na svetu, in bil bi zelo zaskrbljen za prihodnost Balkana. Nekateri na Balkanu, še posebej na srbski strani, si vneto želijo maščevanje.”

“Nato ne deluje odločno”

Kasparov je ponovno ocenil vlogo zveze Nato v krizi na vzhodu Evrope. “Zdaj vidimo, da Nato ne deluje odločno. Diktatorji in Putin vedno preizkušajo in se sprašujejo ‘Zakaj ne?’. Nesposobnost in nepripravljenost Nata, da bi oborožil Ukrajino, dokazuje, da so države Nata, še posebej Nemčija, pripravljene poslovati z Rusijo kot po navadi, in to kljub sankcijam,” je izpostavil šahovski prvak.

Poudaril je, da bi bile trenutne sankcije Rusiji dobre pred osmimi leti, toda danes niso dovolj, saj bi bile zdaj potrebne veliko strožje gospodarske sankcije – takšne, ki bi uničile ruski gospodarski sistem. “To pomeni zamrznitev ruskega bančnega imetja, a to se na žalost ni zgodilo. Ukrajina potrebuje moderno orožje, Zahod pa je imel vsaj pol leta, da oboroži Ukrajino s sofisticiranim orožjem. To se sicer še lahko zgodi,” je poudaril Kasparov.

“Karkoli Putin reče, je v Rusiji zakon”

Kasparov je dodal še, da Ukrajina potrebuje pomoč pri zaščiti pred kibernetskim napadom, pa tudi da Evropa ne sme biti tako zelo odvisna od ruskega plina.

“Izženite ruske oligarhe nazaj v Rusijo, pokažite, da ima ta vojna svojo ceno. Poskusite zaustaviti Putinov vojaški stroj, ker to, kar se dogaja zdaj, ni niti približno dovolj, da se Putinova agresija zaustavi,” je še dejal Kasparov.

“Putin je vsemogočni diktator, ki ima popoln nadzor nad vsem. Karkoli Putin reče, je v Rusiji zakon. Govorimo o paranoidnem diktatorju, ki je pripravljen vsiliti svojo voljo vsemu svetu. To je rezultat 20 let preslišanih opozoril, ki smo jih dajali tako jaz kot mnogi moji prijatelji in zavezniki,” je zaključil Kasparov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje