Je šef Wagnerja ostal sam?

Svet 07. Jul 202310:11 0 komentarjev
Jevgenij Prigožin
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS

Ob tem, ko ni zares znano, kje je šef Wagnerja Jevgenij Prigožin, vse prav tako kaže na to, da je ostal brez ključnih zaveznikov.

Po četrtkovi novinarski konferenci beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka je znano vsaj nekaj – šef podjetja, ki zagotavlja plačance, Jevgenij Prigožin, ki ga javnost ni videla od oboroženega upora 24. junija, je zelo verjetno v zelo nevarnem limbu, navaja ameriški CNN.

Lukašenko, ki je po dostopnih informacijah pred približno dvema tednoma odigral odločilno vlogo pri tem, da se je Prigožinov pohod proti Moskvi zaključil, je včeraj sporočil, da niti Prigožin niti njegovi plačanci niso v Belorusiji, pri čemer pa je nejasno, če se bodo tja sploh preselili. Dogovor, ki naj bi ustavil Prigožinov upor, naj bi namreč predvideval opustitev kazenskega pregona in možnost selitve v Belorusijo za Prigožina in druge wagnerjevce.

“[Prigožin, op. a.] je v St. Petersburgu. Ali pa je morda to jutro odpotoval proti Moskvi ali kamorkoli drugam,” je na četrtkovi novinarski konferenci na vprašanje CNN odgovoril Lukašenko. Poudaril je, da Prigožina trenutno ni v Belorusiji. Po Lukašenkovih besedah, kot jih navaja tiskovna agencija Reuters, so prav tako “borci Wagnerja še naprej v svojih kampih, stalnih kampih, kjer so, odkar so zapustili fronto”, pri čemer je glavni Wagnerjev kamp v južni Rusiji, blizu Krasnodarja.

Spomnimo, Wagnerjevi borci so se z bojišč v Ukrajini umaknili po tem, ko so ruski vojski predali položaje v Bahmutu na vzhodu Ukrajine.

Aleksander Lukašenko
Aleksander Lukašenko (Foto: Maxim Shemetov/REUTERS)

Prigožin je, kot vse kaže, ostal brez najvplivnejših prijateljev v Rusiji in Belorusiji – niti Lukašenko niti ruski predsednik Vladimir Putin očitno nočeta razkazovati svojega (nekdanjega?) prijateljstva z vodjo plačancev. Potem ko je po oboroženem uporu tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov sporočil, da je dogovor o koncu upora posledica tega, da se Prigožin in Lukašenko osebno poznata že dolgo časa, okoli 20 let, je beloruski predsednik na novinarski konferenci poskušal narisati nekoliko drugačno sliko. Dejal je, da je Putin tisti, ki je pravzaprav Prigožinov dolgoletni prijatelj, ki ga pozna “veliko bolje kot jaz in dlje kot jaz, okoli 30 let”, navaja CNN.

Pozornosti vredne pa so tudi Lukašenkove četrtkove navedbe o Wagnerjevih plačancih in aranžmaju, ki naj bi jih čakal v Belorusiji.

Prigožina, ki je že dalj časa kritiziral vrh ruske vojske – predvsem obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova, katerih odstop je tudi zahteval – je med drugim motilo to, da so na ruskem obrambnem ministrstvu vztrajali, da plačanci podpišejo pogodbe z obrambnim ministrstvom. Podpis pogodbe pa je očitno tudi eden od pogojev, ki čaka wagnerjevce v Belorusiji. “Če se odločijo, da bodo v Belorusiji, bomo oblikovali pogodbo z njimi,” je v četrtek povedal Lukašenko.

Wagner
Wagnerjevi borci (Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS)

Beloruski predsednik velja za izjemno tesnega zaveznika ruskega predsednika Putina. Kot je povedal, imajo tudi v časih napetosti odprte komunikacijske kanale, ki zagotavljajo, da se voditelja lahko slišita v nekaj minutah, v živo pa se lahko srečata v nekaj urah, še navaja CNN. “Smo v istem čolnu. Če gremo v boj in naredimo luknjo v tem čolnu, se bomo vsi utopili,” je komentiral Lukašenko. Ena od zadev, ki je pred kratkim državi še bolj povezala, je namestitev ruskega taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji.

Avtorja originalnega prispevka CNN: Mick Krever in Matthew Chance

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!