Kitajski minister ob obisku nemške kolegice: “Ne potrebujemo lekcij z Zahoda”

Svet 14. Apr 202312:04 4 komentarji
Annalena Baerbock
Suo Takekuma/via REUTERS

Po francoskem predsedniku Emmanuelu Macronu in predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen je Kitajsko obiskala še nemška ministrica za zunanje zadeve Annalena Baerbock. Ob tem, ko je opozorila na kritike o kršenju človekovih pravic na Kitajskem, je njen kitajski kolega Kin Gang poudaril, da Peking ne potrebuje lekcij z Zahoda.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je na obisku na Kitajskem, kjer je danes v pogovoru s kitajskim kolegom Kin Gangom med drugim opozorila na spoštovanje človekovih pravic in porast napetosti glede Tajvana. Opozorila je, da bi imela vsaka destabilizacija velike posledice, in da 50 odstotkov svetovne trgovine poteka skozi Tajvansko ožino.

Kitajska je medtem zavrnila kakršnokoli tuje vmešavanje v Tajvan. Kin je dejal, da je Tajvan del Kitajske, ki “ne dopušča nobenega zunanjega posredovanja in se ne bo odpovedala niti centimetru svojega ozemlja”, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Če druge države resnično spoštujejo načelo ene Kitajske, bi morale zavrniti separatistične dejavnosti Tajvana,” je menil Kin, ki je novinarjem po skoraj dve uri trajajočih pogovorih z Baerbock dejal tudi, da “Kitajska ne potrebuje lekcij z Zahoda”.

Zavrnil je kritike nemške ministrice glede stanja človekovih pravic na Kitajskem ter njena opozorila, da se obseg delovanja civilne družbe na Kitajskem krči. Dejal je, da ima vsaka država svoje posebne okoliščine ter kulturno in zgodovinsko ozadje. Na obtožbe, zlasti o preganjanju muslimanskih Ujgurov v severozahodni regiji Šindžjang, je odgovoril, da pri tem ne gre za vprašanje človekovih pravic, temveč za boj proti radikalizmu in separatizmu.

Annalena Baerbock
Suo Takekuma/via REUTERS

Baerbock je po srečanju povedala tudi, da je pozvala Kitajsko, naj od Rusije zahteva, naj ustavi vojno v Ukrajini, in dejala, da “nobena država nima večjega vpliva na Rusijo kot Kitajska”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska je ob tem poudarila, da ne bo dobavljala orožja Rusiji. “Ne dobavljamo in ne bomo dobavljali orožja nobeni od strani v konfliktu. Vloga Kitajske v Ukrajini je spodbujanje sprave in pospeševanje mirovnih pogajanj. Ne bomo prilivali olja na ogenj,” je dejal Kin Gang.

Nemška zunanja ministrica je v kitajski prestolnici teden dni po obisku francoskega predsednika Emmanuela Macrona in predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki sta prav tako pozvala Peking k večji vlogi pri reševanju krize v Ukrajini. Določene Macronove pripombe po obisku, predvsem glede Tajvana in odnosov med Evropo in Kitajsko, so vzbudile pomisleke in kritike v več zahodnih državah, nekateri mediji pa so obisk ministrice Baerbock opisali kot odgovor na Macronova stališča in distanciranje od njih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje