Kitajski znanstveniki z novo metodo uspešno klonirali prvo opico rezus

Svet 18. Jan 202414:59 0 komentarjev
makaki
Slika: PROFIMEDIA

Kitajski znanstveniki so z izboljšanjem metode, s katero so njihovi kolegi na škotskem inštitutu Roslin pred skoraj 30 leti ustvarili ovco Dolly, klonirali prvo zdravo opico rezus. Kljub preboju so opozorili, da je stopnja uspešnosti nove metode še vedno nizka, povrhu pa se v zvezi s kloniranjem porajajo številna etična vprašanja.

Od zgodovinskega kloniranja ovce Dolly leta 1996 so znanstveniki s tehniko, imenovano prenos jedra somatske celice (SCNT), ustvarili več kot 20 različnih živali, vključno s psi, mačkami, prašiči in govedom. Leta 2018 so nato znanstveniki na Kitajski akademiji znanosti v Šanghaju s to metodo klonirali dva opici vrste javanski makaki.

Primate je sicer še posebej težko klonirati, če pa bi znanstveniki nekoč ustvarili velike populacije identičnih opic, bi jih lahko uporabili za raziskave bolezni človeka in se izognili testiranju na opicah iz divjine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da je bil postopek uspešen, so znanstveniki potrdili po tem, ko je opica rezus, ki so jo poimenovali Retro, dopolnila dve leti. V preteklosti jih namreč večina ni preživela rojstva, nekatere pa so poginile v manj kot enem dnevu. Znanstvenik Qiang Sun, ki je sodeloval tudi pri kloniranju opic leta 2018, je pojasnil, da so placente kloniranih zarodkov v preteklosti pokazale nepravilnosti v primerjavi s tistimi, ki so bili oplojeni in vitro.

Nova tehnika kloniranja

Celice, ki kasneje postanejo posteljica in se imenujejo trofoblast, so znanstveniki tokrat nadomestili s celicami zdravega, nekloniranega zarodka. Celice trofoblasta rastočemu zarodku zagotavljajo hranila in se spremenijo v placento, ki zarodek oskrbuje s kisikom in drugimi življenjskimi viri.

Ta tehnika je po besedah Qianga močno izboljšala uspešnost kloniranja s SCNT metodo, ki pa je še vseeno nizka, in omogočila rojstvo opice Retro, ki je svoje ime dobila ravno po postopku, imenovanem nadomestitev trofoblasta (ang. trophoblast replacement).

Ob tem je Qiang opozoril, da bi bilo kloniranje človeka kljub vsemu nesprejemljivo, za etično neupravičeno pa ga označujejo tudi številni drugi znanstveniki. Velike pomisleke glede kloniranja živali imajo medtem mnoge skupine za njihovo zaščito, ki menijo, da je trpljenje živali večje od neposredne koristi, ki bi jih kloniranje prineslo ljudem, navaja britanski BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!