Kje je najbolj osamljena točka na Zemlji: odkril jo je Hrvat

Svet 04. Mar 202309:36 2 komentarja
Ocean
PROFIMEDIA

V južnem Pacifiku se nahaja točka, ki velja za najbolj osamljeno območje na Zemlji. Od najbližjega kopnega je oddaljena več kot tisoč kilometrov, odkril pa jo je hrvaški znanstvenik.

Točka Nemo je najbolj osamljena lokacija na svetu. Leži sredi južnega Pacifika, od najbližje zaplate kopnega pa je oddaljena več kot 2.500 kilometrov. Njegovi najbližji sosedi so Pitcairnski in Velikonočni otoki ter Antarktika.

Življenja v bližini točke Nemo, ki je ime dobila po kapitanu iz romana 20.000 milj pod morjem Julesa Verna, skorajda ni. Točka se namreč nahaja sredi morja, ki je zaradi močnega toka zelo skromno s kakršnimi koli hranili. Edino življenje, ki so ga znanstveniki do zdaj zaznali, se skriva na morskem dnu, kjer kraljujejo bakterije in majhni rakci.

Za odkritje te najbolj odročne točke na našem planetu je “kriv” hrvaški raziskovalec Hrvoje Lukatela. Njene koordinate je leta 1992 izračunal s pomočjo računalniškega programa. Točke Nemo pa ni nikoli obiskal. Pravzaprav nihče ne ve, ali jo je človek sploh kdaj obiskal. Najbolj so se ji leta 2018 približali jadralci tekmovanja Volvo Ocean Race, ki tekmovalce na jadrnicah popelje okrog sveta.

Najbližji človeški sosedje točke Nemo pa ne živijo na več kot 1.600 kilometrov oddaljenih otokih, ampak v vesolju. Mednarodna vesoljska postaja namreč lebdi na višini okoli 400 kilometrov nad Zemljo, kar njene astronavte uvršča med najbližje prebivalce te točke.

Ta odročna točka sredi Pacifika je z vesoljem povezana na še en način. Vesoljske agencije namreč to območje uporabljajo za pokopališče satelitov in drugih večjih vesoljskih plovil. Kot piše CNN so vesoljske agencije različnih držav vse od 70. let prejšnjega stoletja na to območje usmerjala odslužena vesoljska plovila. Večina je ob strmoglavljanju zgorela v Zemljini atmosferi, nekateri njihovi deli pa so kljub temu popadali v morje.

Svoj zadnji počitek sta na tem območju našli prva Nasina vesoljska postaja Skylab in ruska postaja Mir. Leta 2030 pa bodo na to območje najverjetneje treščili tudi ostanki Mednarodne vesoljske postaje, ki se ji bo iztekla življenjska doba.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje