Pravilo o osmih kozarcih vode ne drži: koliko tekočine je res treba spiti

Svet 19. Jan 202312:04 3 komentarji
Ženska pije vodo
PROFIMEDIA

Gotovo ste že slišali, da je treba na dan popiti osem kozarcev vode, a izsledki obsežne mednarodne raziskave kažejo, da to splošno razširjeno pravilo ne drži. Koliko vode bi dejansko morali spiti vsak dan in od česa je to odvisno?

Več kot 90 raziskovalcev iz vsega sveta je pred časom pod okriljem Mednarodne agencije za jedrsko energijo opravilo raziskavo in v prestižni reviji Science objavilo izsledke raziskave, s katero so ovrgli dobro znani mit o osmih kozarcih vode na dan, kar je približno dva litra. V raziskavo so bili vključeni 5.604 ljudje iz 23 držav.

“Izboljšane smernice so pomembne zaradi eksplozivne rasti prebivalstva in podnebnih sprememb, s katerimi se trenutno spopadamo in bodo vplivale na razpoložljive količine vode za človeško porabo,” pišejo raziskovalci. Ugotovili so, da enotne smernice dnevnega vnosa vode ne držijo za vse, in tako navajajo, da “splošni predlog, naj spijemo osem kozarcev vode dnevno (dva litra), ni podprt z objektivnimi dokazi”.

Na dnevne potrebe po vodi vpliva veliko dejavnikov, med njimi velikost, fizična aktivnost, temperatura zraka, odstotek vlage v zraku in nadmorska višina. Avtorji raziskave so na podlagi teh izpeljali enačbo za predviden vnos vode.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo na podlagi te raziskave navaja, da za večino moških zadostuje približno 1,5 litra, za ženske pa 1,3 litra vode na dan.

Potrebe po vodi so bile največje pri moških med 20. in 30. letom starosti in ženskah med 20. in 55. letom. Pri moških so se potrebe po vodi zmanjšale po 40. letu, pri ženskah po 65. letu starosti. Moški ob enakih pogojih potrebujejo približno pol litra vode več kot ženske. Potreba po večjem vnosu vode se poveča pri nosečnicah v tretjem tromesečju in doječih materah.

Ljudje, ki veliko časa sedijo v temperaturno nadzorovanih zaprtih prostorih, predvsem v razvitih državah, so potrebovali manj vode kot fizični delavci ali osebe, ki se ukvarjajo z lovom in nabiralništvom v državah v razvoju. 13 žensk, ki so bile del raziskave, je dnevno potrebovalo kar sedem litrov vode. Bile so športnice, nosečnice ali so bivale v zelo toplem okolju. Devet moških je spilo kar deset litrov vode na dan.

20-letni moški, ki se ne ukvarja s športom, tehta 70 kilogramov in živi v razviti državi na nadmorski višini s 50-odstotno vlago v zraku in temperaturo zraka 10 stopinj Celzija, bi dnevno moral spiti 3,2 litra vode na dan. Ženska iste starosti, ki prav tako ni športnica, živi pa na isti lokaciji, bo potrebovala 2,7 litra vode dnevno. Dvojna poraba energije poveča porabo vode za približno en liter.

Vsakih 50 kilogramov telesne teže poveča dnevne potrebe po vodi za 0,7 litra, so še ugotovili raziskovalci. 50-odstotni dvig vlage pa porabo vode poveča za 0,3 litra.

Pri raziskavi so si pomagali s tako imenovano dvojno označeno vodo. Vsak od 5.604 udeležencev je moral spiti 100 mililitrov vode s petimi odstotki dvojno označene vode, ki se uporablja za spremljanje presnovnih procesov v telesu, povzema Science Alert. Gre za vodo z označenimi izotopi vodika 2H in kisika 18O.  “Če en teden spremljate hitrost izločanja teh stabilnih izotopov skozi urin, lahko izotop vodika pove, koliko vode oseba nadomešča. Izločanje izotopa kisika medtem sporoča, koliko kalorij izgoreva pri tem,” pravi nutricionist in eden od avtorjev raziskave Dale Schoeller, zaposlen v laboratoriju Madison univerze v Wisconsinu v ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje