Kaj se zgodi s telesom, če prenehamo kaditi

Magazin 18. Jan 202317:38 3 komentarji
Ženska, ki kadi
PROFIMEDIA

Opustitev kajenja je ena od najtežjih nalog kadilca. Pojavi se vrsta različnih simptomov odtegnitvenega sindroma, kar pa ne odtehta vseh koristi na vaše zdravje.

Prenehanje s kajenjem je za kadilce eden od najtežjih korakov. Boj s potrebo po kajenju in odtegnitvenim sindromom lahko traja zelo dolgo časa. Mnogi zato hitro popustijo in svojo odločitev o prenehanju odložijo. Nekateri pa kljub trpljenju vztrajajo in uspejo, predvsem motivirani z mislijo, da jim opustitev cigaret prinaša boljše zdravje in ne nazadnje tudi nekaj prihranjenih evrov, piše ameriški medij US News.

Ne glede na to, koliko let ste kadili, se prenehanje hitro pozitivno odrazi na vašem zdravju. “Prednosti prenehanja s kajenjem so sicer večje, če se za to odločite čim mlajši, čeprav raziskave potrjujejo, da odločitev za prenehanje s kajenjem ni nikoli prepozna in vedno prinaša zgolj pozitivne posledice,” meni nekdanji direktor ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) Robert Redfield.

Prenehanje s kajenjem je mukotrpno. Osebe se morajo na začetku praviloma spoprijeti z odtegnitvenim sindromom, ki ga najpogosteje spremljajo hrepenenje po kajenju, razdražljivost in utrujenost. Pogosto se pojavijo tudi težave s koncentracijo in spanjem, večja želja po hrani, čemur sledi pridobivanje telesne teže, prav tako pa se pojavi občutek depresije, anksioznosti in žalosti, ugotavlja CDC.

Na drugi strani se blagodejni učinki prenehanja kajenja poznajo že po 20 minutah, saj se znižata srčni utrip in krvni tlak, ugotavlja ameriško združenje za boj proti raku. Nekaj dni po prenehanju kajenja se normalizira tudi raven ogljikovega monoksida v krvi, v nekaj tednih pa se nato zaradi boljšega pretoka krvi izboljša tudi funkcionalnost pljuč, ki se začnejo tudi čistiti.

Kljub temu da nekaterih poškodb, ki jih je na pljučih pustilo kajenje, ne moremo odpraviti, pa prenehanje s kajenjem preprečuje napredovanje pljučnih bolezni. Sčasoma se zelo zmanjšajo tudi tveganja za pljučnico, vseh vrst raka (tveganje se zmanjša tudi za polovico) in bolezni srca in ožilja.

Že po enem letu se občutno zmanjša tudi verjetnost za srčni zastoj. Nizozemski raziskovalci so ugotovili, da opustitev kajenja učinkuje enako kot zdravila, ki bolnikom po srčnem zastoju ali operaciji srca preprečujejo ponovne zaplete, še piše ameriški medij.

Izboljšata se tudi imunski sistem in mišičevje

Prenehanje kajenja bo prav tako izboljšalo vaš imunski sistem, zaradi povečanja ravni kisika v krvi pa se bo okrepilo tudi vaše mišičevje. Prav tako naj bi prenehanje kajenja pomagalo tudi pri preprečevanju nekaterih težav z neplodnostjo, saj se po prenehanju zviša raven estrogena.

Prenehanje dobro vpliva tudi na naš videz. Koža postane čistejša in manj nagubana, zobje so bolj beli, izboljša se zadah, prav tako pa se izboljšata okus in vonj.

Ob prenehanju kajenja pa se izboljšajo tudi kognitivne sposobnosti, še najbolj v starostni skupini 45 do 59 let, so ugotovili raziskovalci z Univerze v Ohiu, še piše US News.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje