Končna turška podpora Švedski zaradi parlamentarnih počitnic šele oktobra

Svet 12. Jul 202317:58
Recep Tayyip Erdogan na vrhu Nata v Vilni
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Kacper Pempel/REUTERS)

Obljubljeno ratifikacijo švedskega vstopa v Nato bo turški parlament lahko podal šele oktobra, je povedal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Razlog za to so dvomesečne parlamentarne počitnice, prednost pred soglasjem za Švedsko pa bodo dobile tudi razprave o nekaterih drugih zakonskih predlogih.

Turčija pred oktobrom ne bo mogla ratificirati švedskega pristopnega protokola za članstvo v Natu, je ob koncu vrha zavezništva v Vilni dejal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Kot razlog je navedel dvomesečni poletni premor v delu parlamenta in dodal, da bo potrebno opraviti še razprave o mnogih drugih zakonskih predlogih.

Turški predsednik je na novinarski konferenci sicer dodal, da ostaja cilj, da dokončajo ta postopek “v najkrajšem možnem času”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan je dolgo veljal za glavno oviro Švedske do članstva v vojaškem zavezništvu, a je nato v ponedeljek vendarle pristal, da bo protokol o švedskem pristopu k Natu posredoval turškemu parlamentu in poskrbel za ratifikacijo.

Do preboja v pogovorih med Ankaro in Stockholmom je prišlo na sestanku Erdogana s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom pred začetkom vrha v litovski prestolnici.

Voditelja sta se strinjala, da bosta njuni državi nadaljevali sodelovanje na področju boja proti terorizmu, med drugim v okviru novega varnostnega partnerstva. V skupni izjavi pa sta naslovila tudi Erdoganovo zahtevo po nadaljevanju pristopnih pogajanj Turčije z EU.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva pred enim letom v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa še čaka na zeleno luč Ankare in Budimpešte.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.