Kontroverzni Andrew Tate za BBC: “Resnično sem gonilna sila dobrega”

Svet 02. Jun 202313:39 1 komentar
Andrew Tate
PROFIMEDIA

Kontroverzni vplivnež Andrew Tate je v intervjuju za britanski BBC kategorično zanikal kriminalna dejanja, zaradi katerih je pod drobnogledom romunskega tožilstva. Zatrdil je, da je "gonilna sila dobrega" in da pri svojih "dobrih dejanjih sledi božjim navodilom".

Kontroverzni vplivnež Andrew Tate, osumljenec več kriminalnih dejanj in promotor bogataškega življenja z izrazito mačistično in mizogino retoriko, je spregovoril za britanski BBC.

V štiridesetminutnem intervjuju je kategorično zanikal vse, kar mu očita tožilstvo, med drugim posilstvo, trgovino z ljudmi in organiziranje kriminalnih združb. Zavrnil je tudi pričevanja žensk, ki so vključene v preiskavo.

Tate je v odgovoru na vprašanje, ali njegova stališča škodijo mladim, zagotovil, da je “gonilna sila dobrega” in da pri svojih “dobrih dejanjih sledi božjim navodilom”.

Žensko, ki je za BBC spregovorila o tem, kako jo je Tate preslepil, da mu je sledila v Romunijo, tam pa jo prisilil v slačenje pred kamero, je označil za izmišljeno. “S tem pogovorom vam delam uslugo kot zapuščenemu mediju in vam dajem težo. Sophie (kot jo je poimenoval BBC, op. a), ki ste si jo izmislili, nima obraza. Nihče ne ve, kdo je,” je dejal. Sophie sicer zdaj pomaga romunskim tožilcem pri preiskavi.

Novinarka mu je predstavila tudi boj britanskih šol in aktivistov proti nasilnim, sovražnim in radikalnim vsebinam, ki jih širi vplivnež. Tate pa je to označil za smeti. “Gre za neiskreno pretvarjanje, da škodim mladim,” je dejal.

Številne organizacije mu pripisujejo krivdo za večje število napadov na dekleta in učitelje. “Nikoli nisem spodbujal učencev za napade na učitelje, moške in ženske,” je dejal in dodal: “Pridigam o trdem delu in disciplini. Sem športnik, pridigam o boju proti drogam, pridigam o veri, pridigam o prepovedi alkohola, pridigam o prepovedi kaznivih nasilnih dejanj. Proti vsaki težavi sodobne družbe sem.” Zavrnil je tudi trditve o čustvenih zlorabah.

Tate je povedal, da so bile mnoge od njegovih izjav iztrgane iz konteksta: “Ne vem, ali razumete, kaj je sarkazem. Ne vem, ali razumete, kaj je kontekst. Ne vem, ali razumete, kaj je satirična vsebina.”

Novinarka ga je soočila tudi s predstavitvijo na svoji spletni strani, ki je bila po burnem odzivu javnosti, umaknjena.

“Moje ime je Andrew Tate … in sem najbolj kompetentna oseba na vsem planetu, da vas naučim o interakcijah med moškimi in ženskami,” se je glasil uvod. V nadaljevanju pa pravi, da je njegova naloga: “Spoznati dekle, iti na nekaj zmenkov, spati z njo, jo zaljubiti do te mere, da bo naredila vse, kar ji povem. Nato pa jo spraviti pred kamero, da bova skupaj obogatela.” Tudi to je zavrnil. “Tega nisem nikoli govoril,” je povedal.

Novinarka je omenila tudi njegove sporne izjave, ki so Tatu prinesle veliko denarja. Ljudje so se namreč obiskovali njegove tečaje o tem, kako postati uspešen moški. “Resnično sem sila dobrega v svetu. Morda tega še ne razumete, a sčasoma boste. Resnično verjamem, da delam po božjih navodilih, da delam dobre stvari, saj želim svet boljši,” je še povedal.

Tate je sicer med intervjujem novinarki večkrat zabrusil, da govori neumnosti. Intervju je snemala tudi njegova ekipa, svojo različico pa da bo objavil tudi sam. Šlo je za prvi večji intervju, ki ga je Tate opravil po premestitvi v hišni pripor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje