Kosovo zaseglo Radoičićevo vilo. Kaj bodo naredili z njo?

N1 video 02. Okt 202307:51
kosovo, Milan Radoičić
Radoičićeva posest. (Foto: Xhelal Sveçla/Facebook)

Vilo Milana Radoičića ob jezeru Gazivode so zasegli in preiskali kosovski policisti. Notranji minister Dželjalj Svećlja pa je povedal, čemu želijo nameniti luksuzno nepremičnino ob meji med Srbijo in Kosovom.

Kosovo je zaseglo vilo Milana Radoičića ob jezeru Gazivode, ki leži tako v Srbiji kot na Kosovu. Vilo bodo, tako je napovedal kosovski notranji minister Dželjalj Svećlja, spremenili v policijsko postajo, ki bo imela tudi čolne, piše N1 Beograd.

Svećlja je dejal, da je Radoičić vilo zgradil na zemljišču, ki pripada kosovski agenciji za gozdove. Poudaril je, da se z ministrom za kmetijstvo pogovarjata, da bi nepremičnino prenesli na ministrstvo za notranje zadeve. “Želimo si, da bi vilo uporabljala kosovska policija. Vzpostavili bi enoto s čolni, ki bi delovali ob meji,” je Svećlja rekel na novinarski konferenci v južnem delu Kosovske Mitrovice.

Kosovski minister se je odzval tudi na spopade v Banjski. Po podatkih Prištine in Beogradu so v spopadu umrli policist s Kosova in trije oboroženi Srbi s Kosova. Minister je rekel, da kosovska policija nadaljuje delo in da preiskave na terenu še potekajo. Poročila obveščevalnih služb pa po njegovih besedah kažejo na več mrtvih. “Takoj ko bomo imeli dokaze, jih bomo objavili,” je rekel Svećlja.

 “Pablo Escobar regije”

Milan Radoičić je v petek prevzel polno odgovornost za nedeljski napad pri naselju Banjska na severu Kosova in posebej poudaril, da kakršnokoli vpletenost uradnega Beograda zanika.

Kdo pravzaprav je Radoičić? Nekateri mediji na Zahodnem Balkanu mu pravijo kar neformalni vladar severa Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo. Ne le, da je pod sankcijami ZDA, v preteklosti so ga povezovali s korupcijo in celo z umori. Je lastnik številnih podjetij in do petka je bil tudi podpredsednik Srbske liste, največje politične stranke Srbov na Kosovu. Opisovali so ga kot nekoga, ki se ga vpraša o vsem, kar se dogaja na severu Kosova. In kot nekoga, ki na severu Kosovu nadzira vse kriminalne aktivnosti. Že kar nekaj je bilo v preteklosti poročil, da je tam aktivna zlasti trgovina z drogo.

Več o tem, kdo je Radoičić, v prispevku Človek, ki je prevzel odgovornost za napad na Kosovu, je “Pablo Escobar regije”.