Kralj Karel III.: Sem milijonar, ki si je bogastvo ustvaril sam, veste!

Svet 18. Sep 202216:08 8 komentarjev
Princ Charles in Duchy Originals
PROFIMEDIA

Več desetletij se je kralj Karel pripravljal, da bo prevzel vlogo britanskega monarha, a to ni bilo edino, kar je počel – vseskozi je bil tudi lastnik dobičkonosnega podjetja.

Charles (zdaj kralj Karel III.), ki je že več let tudi strasten zagovornik skrbi za okolje, je podjetje Duchy Originals ustanovil leta 1990, ko je bil še valižanski princ. Namen je bil trženje pridelkov s svoje kmetije, po navedbah podjetja pa so od takrat zrasli v največjo blagovno znamko ekološke hrane in pijače v Združenem kraljestvu. V letu do marca 2021 je podjetje zaslužilo skoraj 3,6 milijona funtov oziroma 4,12 milijona evrov.

Blagovna znamka je doživela številne vzpone in padce, vendar je od leta 2009, ko so sklenili partnerstvo s trgovsko verigo Waitrose, predvsem uspevala. Ta veriga trgovin ima zdaj ekskluzivno pravico do prodaje izdelkov z imenom Duchy, kupci pa lahko v teh trgovinah najdejo tudi lososa, klobase, mleko, korenje in borovnice z imenom “Waitrose Duchy Organic”.

Princ Charles in Duchy Originals
PROFIMEDIA

“Duchy Originals je postalo zelo uspešno podjetje. Pri tej blagovni znamki je čutiti, da ima srce in dušo,” je za CNN Business dejal Andrew Bloch, strokovnjak za odnose z javnostmi iz Londona.

A prihodnost znamke je po smrti kraljice Elizabete in v času državnega žalovanja negotova. “S kraljevim gospodinjstvom bomo govorili o prihodnjih dogovorih, ko bo za to pravi čas,” je dejal tiskovni predstavnik podjetja Waitrose.

Lastništvo podjetja Duchy Originals bo najverjetneje prešlo na Charlesovega najstarejšega sina in zdajšnjega prestolonaslednika princa Williama, ki bo podedoval tudi posestvo vojvodine Cornwall, vredno približno milijardo funtov (1,14 milijarde evrov). “Zanimalo ga bo, vendar bo vodenje podjetja zaupal drugim,” meni Sally Bedell Smith, biografinja in avtorica knjige Charles: Nerazumljeni princ.

Charles je še kot princ desetletja pridigal o prednostih ekološkega kmetovanja in varovanja okolja, in to že preden so ta vprašanja postala predmet vsakodnevne debate. Leta 1985 je kmetijo Home Farm v bližini svojega posestva Highgrove v Gloucestershiru preuredil v popolnoma organski sistem. Podjetje Duchy Originals je nastalo pet let pozneje.

“Od začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko sem postal odgovoren za upravljanje nekaterih zemljišč v Highgrovu, sem se želel osredotočiti na pristop k pridelavi hrane, ki preprečuje vpliv prevladujočega konvencionalnega sistema industrializiranega kmetijstva, za katerega je vse bolj jasno, da ima katastrofalne posledice za rodovitnost tal, biotsko raznovrstnost in zdravje živali ter ljudi,” je leta 2021 Charles dejal za revijo Country Life.

Princ Charles in Duchy Originals
Pakiranje piškotov Duchy Originals (Vir: PROFIMEDIA)

Prvi izdelek podjetja je bil ovseni piškot, ki je šel v prodajo leta 1992. Sprva so bili izdelki na voljo le v trgovinah višjega cenovnega razreda, kot sta Harrods in Fortnum & Mason, pozneje pa so se razširili v trgovine, kot je Waitrose, ki so še vedno namenjene premožnejšim kupcem, a so prisotne na veliko več lokacijah.

Bedell Smith je v svoji knjigi zapisala, da je bilo podjetje sprva na trhlih tleh. Preveč so se zadolžili, nato pa so morali poiskati nove proizvajalce, ko so preveč zrasli, da bi se zanašali samo na Highgrove.

A z leti je šlo podjetju vse bolje. Biografinja je zapisala, da je leta 2004 Charles ob obisku britanskega veleposlaništva v Španiji tja prišel z izdelki svojega podjetja in naznanil: “Sem milijonar, ki si je bogastvo ustvaril sam, veste!”

Finančna kriza in rešilna bilka

Neuspešen poskus širitve v ZDA in svetovna finančna kriza sta botrovali k temu, da se je podjetje znašlo na robu propada. Leta 2009 se je Charles soočil z več milijoni funtov izgube, zato se je obrnil na podjetje Waitrose. Ti so mu ponudili rešilno bilko in privolili, da postanejo ekskluzivni distributer za izdelke Duchy Originals.

To je pomenilo konec prinčevih ambicij o prodoru na ameriški trg, hkrati pa novo življenje podjetja. “Pomoč podjetja Waitrose med finančno krizo leta 2009 je bila ključnega pomena,” je dejala Bedell Smith.

Princ Charles in Duchy Originals
PROFIMEDIA

Do leta 2017, 25 let po debiju ovsenega piškotka, se je linija razširila na 300 izdelkov, vključno s sadjem, zelenjavo, mesom in pivom. Letna prodaja je dosegla 200 milijonov funtov, kar je danes okoli 228,8 milijona evrov. Več kot 30 držav po vsem svetu je prejelo številne izdelke, med drugim ZDA, Nemčija, Japonska in Avstralija.

Charles ima z vsemi svojimi zemljišči in nepremičninami dostop do velikega bogastva, a od podjetja Duchy Originals nikoli ni imel koristi. Ves denar, ki so ga zbrali od sklenitve pogodbe z Waitrose, je bil podarjen v dobrodelne namene.

Nov podvig princa Williama?

V zadnjih letih, ko se je Charles bolj intenzivno pripravljal na prevzem prestola, je prišlo do številnih sprememb. Leta 2020 je njegova ekipa na primer sporočila, da ne bo podaljšal najemne pogodbe za njegovo kmetijo, ampak bo še naprej ekološko kmetoval na posestvu Sandringham v Norfolku, ki ga je začel upravljati leta 2017.

Poznavalci zdaj menijo, da bo vodenje podjetja in partnerstvo s podjetjem Waitrose prevzel William, saj bo to del njegovih odgovornosti, zdaj, ko je postal vojvoda Cornwallski.

“Mislim, da bo prišlo do neskladij med njegovo novo vlogo kralja Karla III. In tem, kaj sme in česa ne sme početi,” je dejal Bloch, ki je sodeloval tudi s Charlesovo dobrodelno organizacijo Prince’s Trust.

Princ William in princ Charles
Charles in William na posestvu Highgrove (PROFIMEDIA)

V svojem prvem nagovoru naroda je kralj Karel priznal, da se bodo njegove odgovornosti spremenile. “Ne bom več mogel toliko časa in energije posvečati dobrodelnim organizacijam in težavam, za katere mi je tako zelo mar,” je dejal. “Vem pa, da se bo to pomembno delo nadaljevalo s strani drugih.”

Princ William je med odraščanjem veliko časa preživel na posestvu Highgrove, na univerzi v Cambridgeu pa je leta 2014 vpisal tudi predmet kmetijskega menedžmenta. Kljub temu je Bedell Smith prepričana, da ne bo tako vpleten v podrobnosti poslovanja. “Ne predstavljam si, da se bo spuščal v podrobnosti, kot se je Charles,” je še dejala.

**Avtorica: Julia Horowitz, CNN Business

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje