Kraljica odpovedala obisk zahvalnega obreda ob jubileju

Svet 03. Jun 202209:05 > 13:52 0 komentarjev
Elizabeta II
Royal Household/Ranald Mackechnie/Handout/REUTERS

Britanski mediji poročajo, da se kraljica Elizabeta II. zaradi slabega počutja ne bo udeležila zahvalnega bogoslužja ob svojem jubileju. Kraljica naj bi se po četrtkovem ogledu parade slabo počutila, dolg obred pa bi bil zanjo preveč naporen. Zato so se na dvoru z obžalovanjem odločili, da 96-letne monarhinje na zahvalni maši ne bo.

Kot poroča BBC, so iz Buckinghamske palače sporočili, da Elizabeta II. udeležbo odpoveduje z velikim obžalovanjem, se pa ob tem zahvaljuje vsem, ki so parado naredili nepozabno.

Odpoved se je zgodila v zadnjem trenutku. “Kraljica je globoko verna, zato je bil zanjo ta obred morda celo najpomembnejši dogodek ta konec tedna,” je zapisal BBC-jev kraljevi dopisnik Sean Coughlan. Meni, da bi za odpoved lahko bile krive kraljičine ponavljajoče se težave pri hoji, zaradi česar je maja odpovedala nagovor pred parlamentom.

Zahvalno bogoslužje bo danes okoli poldneva v londonski katedrali svetega Pavla. Udeležili se ga bodo ostali člani kraljeve družine, tudi Elizabetin vnuk Harry z ženo Meghan Markle, kar bo njun prvi kraljevi dogodek po tem, ko sta zapustila Veliko Britanijo. Odsotno kraljico bo zastopal njen sin princ Charles, zaradi okužbe s koronavirusom pa bo manjkal princ Andrew.

Praznovanje platinastega jubileja se je na Otoku začelo v četrtek s slavnostno parado pozdrav zastavi, ki jo je Elizabeta II. spremljala z balkona Buckinghamske palače. Po današnji zahvalni maši, ki jo bo pospremilo štiriurno zvonjenje največjega zvona v državi, bo v soboto konjska dirka na hipodromu Epsom Downs. Ogledali naj bi si jo tako kraljica kot tudi ostali člani kraljeve družine, vendar je udeležba zaradi slabega počutja monarhinje pod vprašajem.

Platinast jubilej kraljice Elizabete Platinast jubilej kraljice Elizabete
Hannah McKay/REUTERS
Platinast jubilej kraljice Elizabete Platinast jubilej kraljice Elizabete
John Sibley/REUTERS
Platinast jubilej kraljice Elizabete Platinast jubilej kraljice Elizabete
Toby Melville/Pool/REUTERS
Platinast jubilej kraljice Elizabete Platinast jubilej kraljice Elizabete
Henry Nicholls/REUTERS
Platinast jubilej kraljice Elizabete Platinast jubilej kraljice Elizabete
Kevin Coombs/REUTERS

V soboto bo za vrhunec dneva poskrbela t. i. platinasta zabava, ki jo prireja BBC in bo postregla z zvezdniško zasedbo, pričakujejo pa 22.000 gostov. Kot nastopajoči ali kot gosti se je bodo udeležili številni zvezdniki, med drugim Paul McCartney, David Beckham in igralec Stephen Fry. Prišla naj bi tudi tudi sir David Attenborough in teniška igralka Emma Raducanu. Praznični podaljšan vikend se bo zaključil v nedeljo z uličnimi zabavami ter parado, na kateri bo nastopil tudi Ed Sheeran.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!