Kurti po odločitvi srbske vlade: Gre za poskus zmanjšanja kritik EU in ZDA

Svet 27. Dec 202317:10 0 komentarjev
tablice, kosovo, srbija
PROFIMEDIA

Kosovska vlada bo sprejela recipročno odločitev, ko se bodo prepričali, da Srbija v celoti izvaja svojo odločitev o svobodnem gibanju za vozila, registrirana na Kosovu, je danes sporočil premier Albin Kurti. Odločitev Srbije je označil kot poskus zmanjšanja kritik mednarodne skupnosti zaradi nedavnih volitev, ne pa želje po normalizaciji odnosov.

Srbska vlada je v ponedeljek odločila, da bo s 1. januarjem omogočila svobodno gibanje za vsa vozila s kosovskimi registrskimi tablicami. Novico je potrdil direktor urada za Kosovo Petar Petković in pojasnil, da gre pri sprejeti odločitvi za obveznost Srbije iz sporazuma o svobodi gibanja iz leta 2011. Odločitev Beograda je v torek pozdravila tudi Evropska unija, kjer so ocenili, da gre za pozitiven korak pri izvajanju sporazuma o poti k normalizaciji odnosov v okviru dialoga med Beogradom in Prištino. Obenem so izrazili pričakovanje, da se bo Kosovo odzvalo na podoben način.

“Mi bomo našo recipročno odločitev sprejeli, takoj ko bo naša mejna policija dokumentirala in dokazala, da Srbija v celoti in neovirano izvaja svojo odločitev. Verjamem, da je takšen pristop pošten, pa tudi razumen,” je na današnji seji vlade dejal premier Albin Kurti. Kosovski premier je še ocenil, da odločitev Beograda o kosovskih registrskih tablicah ni posledica želje Beograda po normalizaciji odnosov. Prepričan je namreč, da gre predvsem za poskus srbskih oblasti, da zmanjšajo kritike in pritiske EU in ZDA zaradi domnevnih nepravilnostih na nedavnih parlamentarnih in lokalnih volitvah ter zaradi zavračanja bruseljskega sporazuma in nedavnega nasilja v kraju Banjska na severu Kosova.

Med Beogradom in Prištino so se zaradi nesoglasij glede uporabe registrskih tablic odnosi sicer nevarno zaostrili lansko jesen, napetosti pa so se pomirile šele po dogovoru obeh strani, da bo Kosovo prenehalo z aktivnostmi glede preregistracije vozil, Srbija pa bo prenehala izdajati registrske tablice z oznakami kosovskih mest.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!