Laura Kövesi zažugala Hrvaški: O pristojnosti EPPO ne odločajo politiki

Svet 11. Mar 202413:59 0 komentarjev
Laura Kövesi
Foto: PROFIMEDIA

O pristojnosti evropskega javnega tožilstva (EPPO) ne odločajo politiki, ampak pravosodje, je za hrvaško televizijo N1 opozorila glavna evropska tožilka Laura Kövesi. S tem je odgovorila na kritike hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, da je EPPO v eni od svojih preiskav na Hrvaškem prekoračil svoja pooblastila.

Hrvaška policija je po nalogu EPPO sredi februarja izvedla preiskavo na ministrstvu za kulturo in medije, in sicer v okviru preiskave suma zlorabe evropskih sredstev pri tridimenzionalnem snemanju v potresu poškodovane kulturne dediščine v Zagrebu, ki ga je izvedla geodetska fakulteta.

Andrej Plenković je takrat ocenil, da je EPPO v tem primeru prekoračilo svoja pooblastila, saj da so snemanje plačali s hrvaškimi sredstvi.

“Kar se tiče EPPO, menim, da za to niso pristojni, to je stoodstotno,” je dejal prejšnji mesec v izjavi za medije po eni od vladnih sej. Dodal je, da so omenjeno 3D-snemanje “do zadnjega evra” plačali iz državnega proračuna, in se vprašal, zakaj EPPO preiskuje nekaj, za kar ni bil porabljen denar EU.

Laura Kövesi je v nedeljo v pogovoru za N1 komentirala njegove izjave. “O pristojnosti EPPO ne odločajo vlada, parlament, politiki ali gospodarstveniki, to je nekaj, kar pripada sodstvu,” je izjavila.

Poudarila je, da je pravo vprašanje v zvezi s tem primerom to, ali je šlo za goljufijo ali ne, kar da poskuša raziskati EPPO. “Mislim, da bi hrvaški državljani radi vedeli, ali je bila storjena goljufija, ali je nekdo ukradel denar ali ne,” je dodala.

Ocenila je tudi, da so Plenkovićeve besede “šolski primer politikov, ki ustvarjajo dimno zaveso pred državljani”, ko ni pomembno, ali je prišlo do goljufije, ampak to, kdo je glavni.

Pojasnila je tudi, da se, ko gre za pristojnost EPPO, drži uredbe in pravil, tiste, ki dvomijo o tem, pa je napotila na sodišče EU v Luksemburgu.

Lani je EPPO prejelo in obdelalo 4187 prijav kaznivih dejanj. Največ prijav državljanov so zabeležili prav na Hrvaškem. Lani jih je bilo 433, naslednja na seznamu pa je Belgija z 221 prijavami.

Urad EPPO na Hrvaškem je v zadnjem letu sicer uvedel uvedel 36 preiskav s skupno ocenjeno škodo v višini 69 milijonov evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!