Libanonske banke zaradi napadov obupanih varčevalcev začasno zaprte

Svet 16. Sep 202215:58 0 komentarjev
Libanon
Mohamed Azakir/REUTERS

Potem ko so bile banke v obubožanem Libanonu tarča vrste napadov obupanih varčevalcev, ki skušajo na vsak način priti do svojih prihrankov, so se pristojni odločili, da bodo banke od ponedeljka do srede zaprte. Samo danes iz Libanona poročajo o kar petih napadih na banke v Bejrutu in na jugu države.

Libanonske banke so leta 2019 spričo ene najhujših gospodarskih kriz od sredine 19. stoletja uvedle stroge omejitve na dvige v tujih valutah. Posledično prihranki številnih varčevalcev, ki imajo depozite v ameriških dolarjih, ostajajo zamrznjeni, medtem ko se po podatkih Svetovne banke z revščino soočajo že tri četrtine Libanoncev. Libanonski funt je izgubil kar 95 odstotkov vrednosti.

Mnogi zato postajajo vse bolj obupani in jezni, kar se je v zadnjem času odrazilo tudi v napadih na banke, ko ljudje na silo in z orožjem zahtevajo dostop do svojega denarja.

“Ne bom odšel, dokler ne dobim svojih prihrankov (…) Sem poslovnež in moram plačati svoje zaposlene (…) Imam svoje pravice,” je novinarjem pojasnjeval Abed Subra, medtem ko je zadrževal uslužbence ene od bank v Bejrutu. Na računu naj bi imel kar 200.000 ameriških dolarjev, dvigniti pa mu jih dovolijo le 200 na mesec.

Pred banko se je zbrala množica ljudi, ki so izražali podporo obupanemu moškemu, piše dpa in obenem navaja vrsto podobnih incidentov, ki se v Libanonu vrstijo v zadnjih tednih.

Potem ko so danes varčevalci zasedli že kar pet bank, se je notranji minister na nujnem sestanku posvetoval z vodji vseh varnostnih agencij v državi, libanonsko združenje bank pa se je odločilo za tridnevno zaprtje finančnih institucij prihodnji teden.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!