Lisjak Gabrijelčič: Izid volitev ni dober ne za slovensko manjšino ne za EU

Svet 26. Sep 202213:58 4 komentarji
Luka Lisjak Gabrijelčič
Borut Živulović/BOBO

Uspeh Bratov Italije na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Italiji ne pomeni nič dobrega za slovensko manjšino in odnose ob meji, ne za EU, je za STA ocenil zgodovinar in politični analitik Luka Lisjak Gabrijelčič. Zmaga desnice je sicer po njegovih besedah predvsem rezultat italijanskega volilnega sistema in razdrobljenosti leve sredine.

Desne stranke so v nedeljo v Italiji dobile okoli 43 odstotkov glasov, od tega postfašistični Bratje Italije okoli 26 odstotkov. Zaradi volilnega sistema pa bo imela desnica v parlamentu absolutno večino.

Zgodovinar in analitik Luka Lisjak Gabrijelčič je poudaril, da je to posledica italijanskega volilnega sistema. Giorgia Meloni, voditeljica stranke Bratje Italije, je zmagala, ker so ji ostali pustili zmagati, je dejal. “26 odstotkov je za radikalno desno stranko morda več, kot smo si predstavljali, ampak ni pa to spektakularen rezultat,” je dejal.

Poudaril je, da desnica dejansko ni dobila več glasov, kot jih je dobivala v preteklosti, so se pa spremenila razmerja med strankami na desnem polu. “Zdaj so primat na desni prevzeli Bratje Italije,” je dejal.

Bratje Italije so namreč s štiriodstotne podpore pred štirimi leti zrasli na 26 odstotkov, a to je, kot je opozoril analitik, posledica kolapsa Lige Mattea Salvinija, za katerega meni, da so mu dnevi na čelu stranke šteti.

Medtem ko se je desnici pred volitvami uspelo v povezati v zavezništvo, je leva sredina ostala razdrobljena. “Zakaj niso zmogli doseči nobenega logičnega sporazuma, je težko razumeti, dejansko gre za samomorilsko dejanje,” je dejal Lisjak Gabrijelčič.

Opozoril je, da sta nepričakovano dober rezultat, okoli osem odstotkov, dosegli sredinski stranki Akcija in Živa Italija, ki sta se v preteklosti odcepili od levosredinske Demokratke stranke.

Je Meloni fašizem pustila za sabo?

Pred volitvami se je Giorgia Meloni predstavljala kot konservativka in je poudarjala, da je fašizem v njeni stranki preteklost. “Vprašanje je, kaj je resnica in kaj je maska,” je o tem dejal Lisjak Gabrijelčič. Poudaril je, da je Meloni zmagala v trenutku, ko je pokazala svoj najbolj zmeren obraz, kar je povedno. Volivci niso nagradili neke skrajnosti, ker se ni kazala na ta način in je razumela, da mora, če hoče zmagati, pokazati drugačen obraz, je dejal.

Vprašanje pa je, kako bo zdaj vladala. Po njegovih besedah se Giorgia Meloni sicer precej zgleduje po poljski desnici, a bo v italijanskem političnem sistemu in ob dejstvu, da nima dvotretjinske večine, težko vladala na ta način. Ne more vladati brez Berlusconija, ki bo gotovo imel svoje zahteve, vprašanje je tudi, kaj se bo zgodilo znotraj Lige, je dodal.

Giorgia Meloni
Predsednica stranke Bratje Italije Giorgia Meloni (PROFIMEDIA)

Opozoril je še, da bo morala Gioriga Meloni upoštevati tudi lastno stranko ter na pomembne položaje postaviti ljudi, ki so precej bolj skrajni od nje. “Eno je Meloni in njen obrat, drugo so ljudje okoli nje,” je dejal.

Lisjak Gabrijelčič tudi o posledicah za slovensko skupnost

To se bo po njegovih besedah videlo tudi v odnosu do Slovenije in slovenske manjšine v Italiji. “Kaj pozitivnega vsekakor ne gre pričakovati,” je dejal.

Meni, da bo Meloni sicer še nekaj časa kazala svoj bolj zmeren obraz, ampak na mesta, kjer se sprejemajo odločitve, bodo gotovo postavljeni ljudje iz njene stranke. “Stranka pa je ista, kot je bila pred desetimi ali 15 leti, to je postfašistična stranka,” je opozoril.

Dodal je, da bo na pomembne položaje zagotovo prišlo veliko ljudi iz vrst tržaške desnice, ki bodo znali greniti življenje manjšini na dnevni ravni, negativen bo vpliv na življenje ob meji in skupne projekte, kakršen je Evropska prestolnica kulture. “To ni dobra novica ne za slovensko manjšino v Italiji, ne za odnose ob slovenski-italijanski meji, ne glede na to, kaj bo govorila Giorgia Meloni,” je dejal.

Medtem ko je slovenska manjšina v Italiji zaskrbljena, je italijanski desnici že čestital predsednik SDS Janez Janše. “Janša vedno, ko ima to možnost, signalizira, da je njegova stranka v resnici radikalno desna stranka,” je o tem dejal Lisjak Gabrijelčič.

Opozoril je, da se spremembe obetajo tudi na evropski ravni. “Okrepil se bo iliberalni blok in ob odločitvah, ki jih bo sprejemala EU, bo to imelo zelo veliko težo,” je dejal.

Po njegovem mnenju bi Giorgia Meloni, ki je v kampanji podpirala dobavo orožja Ukrajini, lahko znova zgladila odnose med poljsko in madžarsko desnico. “Delala bo na tem, da bo postala vodja te nove iliberalne evropske desnice, ki je v svojem bistvu zelo nevarna evropskemu projektu,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje