Senatorka Rojc: Zmaga Meloni za slovensko narodno skupnost pomemben korak nazaj

Slovenija 26. Sep 202209:53 > 13:09 3 komentarji
Tatjana Rojc
Borut Živulović/BOBO

Slovenka Tatjana Rojc, ki je bila ponovno izvoljena za senatorko v Rimu, je komentirala zmago skrajne desnice na volitvah v Italiji. Zmago postfašistične stranke Bratje Italije, ki jo vodi Giorgia Meloni, je označila za pomemben korak nazaj za Slovence v Italiji. Spomnila je, da je bila Meloni proti vrnitvi Narodnega doma v Trstu Slovencem.

Italijanska senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc, ki je danes za STA potrdila, da je bila na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Italiji znova izvoljena, pričakuje, da bo po zmagi postfašističnih Bratov Italije Giorgie Meloni na državni ravni njeno delo zelo zahtevno.

“Trenutek je zelo zahteven,” je dejala senatorka, ki je bila znova izvoljena na listi levosredinske Demokratske stranke, ki bo po volitvah v opoziciji. Tako kot na državni ravni je sicer tudi v Furlaniji – Julijski krajini (FJK) po skoraj vseh preštetih glasovih zmagala desnica, najmočnejša stranka v njej pa je stranka Giorgie Meloni.

Senatorka Rojc je za STA glede izida volitev v FJK dejala, da so v Demokratski stranki pričakovali, da bo volilni boj težak. V Trstu jim je še uspelo obdržati “pomembne številke”, niso pa pričakovali, “da bo Meloni s tako lahkoto zmagala na državni ravni”. “To predstavlja za slovensko narodno skupnost pomemben korak nazaj”, je dejala.

Glede na to, da bo Demokratska stranka v opoziciji, je ocenila, da bo njeno delo na političnem nivoju zelo zahtevno. Morali bodo namreč biti zelo pozorni, da ne bi prišlo do krčenja pravic, ki jih imajo Slovenci v Italiji in ki so si jih priborili v vseh teh desetletjih v povojnem parlamentu.

Pozorni bodo morali biti tudi predvsem na to, “da se zaradi tega ne bi skrhali dobrososedski odnosi med Slovenijo in Italijo, ki so danes na izredno visoki kakovostni ravni prijateljstva in sodelovanja”, je dejala.

Bila je tudi kritična, ker nekateri v Sloveniji, tudi bivši premier in predsednik SDS Janez Janša, pozdravljajo zmago Giorgie Meloni. Kot je dejala, “niso razumeli, kaj pomeni Meloni”.

“Meloni ni konservativna liberalna desnica, je tista skrajna desnica, ki je bila proti vrnitvi Narodnega doma v Trstu Slovencem in katere predstavniki so že objavljali, da so proti Slovencem ter da se bodo trudili, da bodo najprej krčili vsa finančna sredstva za slovensko manjšino v Italiji in tudi finančna sredstva za italijansko manjšino v Sloveniji in na Hrvaškem”, je opozorila.

“To pomeni, da je to absolutno nacionalistična stranka, ki je proti nam in ki Slovenije nikakor ne bo upoštevala. To naj si zapišejo dobro v spominsko knjigo,” je še dejala za STA.

Za razliko od Tatjane Rojc v Rim ne bosta šla druga dva slovenska kandidata, ki sta se potegovala za sedež v poslanski zbornici – Ilary Slatich iz Gibanja petih zvezd in Goran Čuk iz levičarskega gibanja Unione popolare, ki ni doseglo praga za vstop v parlament, poroča italijanska televizija Rai na svoji spletni strani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje