Litva razmišlja o koridorju za prebežnike, ki se želijo vrniti domov

Svet 11. Nov 202120:03 > 20:05 0 komentarjev
Prebežniki
Profimedia

Litva ob zaostrovanju razmer na meji med Belorusijo in vzhodno zunanjo mejo Evropske unije razmišlja, da bi vzpostavila humanitarni koridor za prebežnike, ki si želijo vrniti v domovino, je danes povedal litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis. Litovski parlament je danes podaljšal pooblastila vojske v obmejnem območju. Napeto še naprej ostaja tudi na meji med Poljsko in Belorusijo, kjer je na prostem noč preživelo več tisoč prebežnikov.

Landsbergis namerava predlog o humanitarnem koridorju predložiti Varnostnemu svetu ZN. Litva ima namreč informacije, da so med tisočimi prebežniki, ki so ujeti na meji, tudi taki, ki si želijo vrniti v domovino. Za njih bi tako vzpostavili koridor od meje do beloruskega mesta Grodno, od tam pa organizirali evakuacijske lete.

Litovski parlament je medtem danes za tri mesece podaljšal razširjena pooblastila vojske na obmejnem območju. Vojska ima tako pravico na obmejnem območju ustavljati vozila in ljudi ter jih preiskati.

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je v sredo zvečer posvaril pred dodatno zaostritvijo razmer. Po njegovem je zelo verjetno, da bi skušali prebežniki nasilno prodreti v državo. “Zelo jasno je, da to ni le problem Poljske, ampak da lahko vsak trenutek postane tudi problem Litve in Latvije. To vidimo glede na najnovejše premike prebežnikov,” je povedal v pogovoru za litovski portal 15min.lt.

Gitanas Nauseda
Profimedia

Na Poljsko-beloruski meji še naprej napeto

Več tisoč prebežnikov na meji med Poljsko in Belorusijo je tudi minulo noč preživelo na prostem pri temperaturah okoli ledišča. Poljske oblasti poročajo, da je večja skupina prebežnikov ponoči vnovič skušala prečkati mejo.

Skupina okoli 150 prebežnikov je ponoči skušala nasilno prebiti ograjo med Belorusijo in Poljsko, je sporočil poljski namestnik notranjega ministrstva Bertosz Grodeck. Prebežniki naj bi vojake obmetavali s predmeti in nato poskušali uničiti ograjo, je na Twitterju zapisalo poljsko obrambno ministrstvo. “Vojaki so v zrak izstrelili opozorilne strele,” so dodali.

Tiskovni predstavnik policije je pojasnil, da so bili pri kraju Bialowieza, ko se je zbrala skupina prebrežnikov, v pripravljenosti mejni stražarji, vojaki in okoli 20 policistov. Medtem je bilo ponoči mirneje na območju prehoda Kuznica, ki ostaja zaprt. Še v ponedeljek so tam prebežniki skušali sicer neuspešno prebiti ograjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Putin Merklovi: EU bi morala obnoviti stike z Belorusijo

Ruski predsednik Vladimir Putin je EU sporočil, naj se začne pogovarjati z Belorusijo, če želi rešiti prebežniško krizo na meji s Poljsko. To je v drugem telefonskem pogovoru v dveh dneh sporočil nemški kanclerki Angeli Merkel.

Kot so sporočili iz Kremlja, sta se voditelja v telefonskem pogovoru pogovarjala o razmerah na meji med Belorusijo in Poljsko, kjer je na stotine prebežnikov pri zimskih temperaturah obtičalo na meji. Strinjala sta se, da je pomembno hitro rešiti krizo v skladu z mednarodnimi humanitarnimi standardi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O tem so že govorili z iraško vlado, je dodal. Transport pa bi lahko organizirali Litva in EU, je pojasnil. Varnostni svet ZN bo danes razpravljal o razmerah na meji med EU in Belorusijo. Po besedah litovskega ministra so ZN edina mednarodna organizacija, ki lahko vpliva na Belorusijo znotraj države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!