Poljska Belorusijo obtožila državnega terorizma, Rusija poslala dva bombnika

Svet 10. Nov 202117:35 > 19:53 0 komentarjev
Poljska, belorusija, prebežniki
Leonid Scheglov/BelTA/Handout via REUTERS

Državne članice EU so se spričo vse večjega števila prebežnikov na vzhodni zunanji meji EU dogovorile o novem instrumentu sankcij proti letalskim družbam in drugim udeleženim pri dejavnostih nezakonitega tihotapljenja ljudi. Ukrepe bi lahko že v ponedeljek potrdili zunanji ministri, so po srečanju stalnih predstavnikov držav sporočili diplomati. Poljska je medtem Belorusijo obtožila državnega terorizma, predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je napovedal, da razmišljajo o več možnih sankcij proti Belorusiji.

Naslednji korak bi bil nato uveljavitev konkretnih sankcij. Te naj bi glede na načrte med drugim zajele letalske družbe, ki migrante iz Afrike ali Azije z namenom nadaljnje poti v EU vozijo v Belorusijo. Sankcij se lahko bojijo tudi organizatorji potovanj. Evropska unija upa, da posledično ne bi več toliko ljudi iz revnih in konfliktnih držav prihajalo v Belorusijo.

Število prebežnikov na meji s Poljsko se je močno okrepilo

Unija beloruskemu režimu očita, da načrtno vabi prebežnike v Belorusijo, od koder jih nato usmerjajo zlasti proti Poljski. V tem vidijo maščevanje za sankcije, ki jih je EU uvedla proti Minski zaradi nasilnega zatiranja opozicije po spornih predsedniških volitvah avgusta lani. Število prebežnikov na meji s Poljsko se je v zadnjih dneh močno okrepilo. Da so na mizi sankcije, je danes v Varšavi potrdil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Nazadnje je bilo predmet polemik, v kolikšni meri bi bila podjetja s sedežem v EU primorana s takojšnjim učinkom ustaviti celotno poslovanje z belorusko letalsko družbo Belavia. To bi namreč imelo za posledico, da bi podjetja, ki oddajajo v najem letala, morala od nje terjati njihovo vrnitev. Po navedbah virov EU naj bi imela Belavia nazadnje več kot polovico svojih letal najetih.

Poljski premier Belorusijo obtožil “državnega terorizma”

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v zvezi s prebežniki na mejah svoje države in s tem EU Belorusijo obtožil “državnega terorizma”. Verjame, da gre tudi za “tiho maščevanje” beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka zaradi poljske podpore opoziciji v Belorusiji.

“To, s čimer so soočamo, moramo biti jasni, je manifestacija državnega terorizma,” je danes na skupni novinarski konferenci z Michelom v Varšavi dejal Morawiecki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Michel je potrdil, da je na mizi znova več možnih sankcij proti Belorusiji, države članice pa naj bi se o tem pogovorile v ponedeljek. “Pokazati moramo močno enotnost, da bi lahko imeli vpliv in končali, kar se dogaja, saj to ni sprejemljivo,” je dodal.

Odprl je tudi vprašanje možnosti financiranja fizičnih pregrad na zunanji meji s strani EU. Kot je dejal, je glede na mnenje pravne službe Evropskega sveta to možno, odločitev o tem pa mora vendarle sprejeti Evropska komisija. To vprašanje, o katerem so voditelji držav članic, že razpravljali, mora biti po njegovih besedah kmalu razrešeno.

Vladimir Makei
Yuri Kochetkov/REUTERS

Belorusija očita Zahodu namerno spodbujanja prebežniške krize

Na drugi strani beloruski zunanji minister Vladimir Makej Evropsko unijo obtožuje, da spodbuja migrantsko krizo na meji med Belorusijo in Poljsko. Minsk zato skuša najti z Rusijo skupen odgovor na krizo. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je govoril o protibelourski kampanji Zahoda.

“Migrantsko krizo je spodbudila EU sama in države, ki mejijo na Belorusijo,” je dejal Makej. Belorusija zato upa na skupno podporo Rusije, med drugim “skupni odgovor na neprijazna dejanja proti naši državi”, je dodal.

Lavrov je medtem obtožil Zahod protibeloruske kampanje, ki so jo organizirali ZDA in evropski zavezniki, skupaj z mednarodnimi organizacijami, kot so ZN in Svet Evrope. Po njegovem prepričanju se Moskva in Minsk učinkovito borita proti temu in Moskva skupaj z Belorusijo usklajuje pristop.

Obrambni ministrstvi obeh držav sta medtem sporočili, da sta območje beloruskega zračnega prostora danes v okviru patrulje preletela dva ruska bombnika Tu-22M3.

Michelle Bachelet
Denis Balibouse/REUTERS

Bacheletova zgrožena zaradi grozljivih razmer za prebežnike na poljsko-beloruski meji

Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je danes ocenila, da je migrantska kriza na poljsko-beloruski meji nevzdržna in da prosilci za azil ne bi smeli preživeti še ene noči na prostem in v nečloveških razmerah. Pozvala je k takojšnji rešitvi položaja.

“Zgrožena sem, da je veliko število migrantov in beguncev prepuščenih v obupnem položaju v temperaturah blizu ničle,” je sporočila Bacheletova v sporočilu za javnost.

“Pozivam vpletene države, da takoj naredijo korake za zmanjšanje napetosti in razrešijo nevzdržno situacijo v skladu s svojimi obveznostmi po humanitarnem pravu,” je pozvala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!