Lula o Ukrajini: Nima smisla govoriti, kdo ima prav. Treba je končati vojno

Svet 26. Apr 202319:29 3 komentarji
Luiz Inacio Lula da Silva
Juan Medina/REUTERS

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je na obisku v Španiji pozval k mirovnim pogajanjem med Ukrajino in Rusijo: "Napaka se je zgodila in vojna se je začela. Zdaj nima smisla govoriti o tem, kdo ima prav in kdo se moti. Kar moramo storiti, je končati vojno," je dejal na skupni novinarski konferenci s španskim premierjem Pedrom Sanchezom.

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je v okviru svoje prve evropske turneje od vrnitve na položaj danes obiskal Španijo. Po pogovorih s španskim premierjem Pedrom Sanchezom je kritiziral rusko invazijo na Ukrajino, a ocenil, da sedaj nima smisla govoriti o tem, kdo ima prav v tej vojni in da so prioriteta mirovna pogajanja.

To je dejal, potem ko je nedavno že razburil zahodne zaveznice Kijeva z izjavo, da z dobavami orožja Ukrajini podaljšujejo tamkajšnjo vojno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Nihče ne more dvomiti v to, da Brazilija obsoja rusko kršitev ozemlja Ukrajine. Napaka se je zgodila in vojna se je začela,” je dejal v Madridu. “Zdaj nima smisla govoriti o tem, kdo ima prav in kdo se moti. Kar moramo storiti, je končati vojno,” je dodal na skupni novinarski konferenci s Sanchezom. Znova je pozval k mirovnim pogajanjem brez predpogojev.

Luiz Inacio Lula da Silva in Pedro Sanchez
Juan Medina/REUTERS

Sanchez se mu je zahvalil za zavzemanje za mir, vendar poudaril, da “ne smemo pozabiti, da v tej vojni obstajata agresor in napadeni” in da je agresor ruski predsednik Vladimir Putin. Konflikt se je začel, ko je Rusija februarja lani napadla Ukrajino, je izpostavil.

Lula je še menil, da nihče razen njega ne govori o miru v Ukrajini in da se počuti “kot vpijoči v puščavi”.

Med nedavnim obiskom na Kitajskem je Lula dejal, da bi Washington moral nehati z vzpodbujanjem vojne ter da morajo ZDA in EU začeti govoriti o miru. Ukrajino pa je razjezil s stališčem, da bi morala Rusiji prepustiti polotok Krim, ki si ga je priključila leta 2014. EU, Ukrajina in ZDA so kritizirale njegove izjave, Washington pa ga je obtožil, da ponavlja rusko in kitajsko propagando.

Med svojo prvo evropsko turnejo je levičarski politik pred Španijo obiskal Portugalsko, kjer so se prav tako pokazale razlike v stališčih glede vojne v Ukrajini. Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa je v soboto poudaril, da ima Ukrajina pravico, da se brani in osvobodi svoje ozemlje. Španski kralj Felipe VI., ki je Lulo sprejel danes v kraljevi palači v Madridu, je izrazil podobno mnenje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Potem ko je bil predsednik Brazilije že med med letoma 2003 in 2010, je Lula po vnovični izvolitvi na položaj zagotovil, da se bo Brazilija po štirih letih relativne izolacije pod njegovim skrajno desnim predhodnikom Jairjem Bolsonarom vrnila kot ključna igralka na svetovnem političnem prizorišču. Obljubil je, da bo razvijal prijateljske vezi z vsemi državami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje