Med mlajšimi divja huda bolezen, ki je bila nekoč bolj značilna za starejše

Svet 08. Sep 202310:33 6 komentarjev
bolezen, bolnišnica, ženska, čakalnica, bolniška postelja, pacientka, bolnica
V preteklem obdobju se je delež izdanih napotnic s stopnjo redno zmanjšal. (Foto: PROFIMEDIA)

Izsledki zadnjih raziskav o širjenju raka med mlajšimi so alarmantni.

Znanstveniki so ugotovili, da se je med letoma 1990 in 2019 kar 79-odstotno povečalo število novih primerov raka med ljudmi, mlajšimi od 50 let. V raziskavi, ki jo je opravila ekipa z Univerze v Edinburgu in medicinske fakultete na Univerzi Džedžjang na Kitajskem, so znanstveniki v 204 državah preverjali, kaj se dogaja z 29 vrstami raka, in ugotovili, da so podatki za ljudi, stare med 14 in 49 let, alarmantni.

Leta 2019 je bilo kar 3,26 milijona na novo diagnosticiranih primerov raka med mlajšimi od 50 let, kar je 79,1-odstotno povečanje glede na leto 1990. Tudi smrtnost se je močno povečala, in sicer kar za 27,7 odstotka.

Čeprav pri tem tudi genetika igra svojo vlogo, znanstveniki opozarjajo, da so glavni dejavniki tveganja za raka kajenje, uživanje alkohola ter prehrana, ki je bogata z mesom in soljo, pomanjkljiva pa v sadju in mleku. Vse to ob prekomerni telesni teži, nizki telesni aktivnosti in visokem krvnem sladkorju predstavlja veliko tveganje za razvoj bolezni očitno zdaj tudi že v starosti od 14 do 49 let.

Zelo pogosti so rak dojke, rak grla prostate. Manj pa je raka jeter.

Največ raka pri mlajših od 50 let so znanstveniki odkrili v Severni Ameriki, Avstraliji in v Zahodni Evropi.

Avtorica študije dr. Šue Li iz Centra za globalno zdravje na Univerzi v Edinburgu je dejala, da je dobra novica ob tem vsaj to, da zaradi presejalnih programov in naporov, ki so vloženi vanje, te številke niso še večje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje