“Meta razvila Facebook in Instagram na način, ki povzroča odvisnost pri mladih”

Digitalno 24. Okt 202320:32 1 komentar
Meta
Foto: PROFIMEDIA

Pravosodni ministri 42 zveznih držav v ZDA so se odločno podali na fronto proti tehnološkemu podjetju Meta, ki ima med drugim v lasti družbena omrežja Facebook in Instagram. Kot pravijo, jih tožijo, ker pri mladih povzročajo odvisnost, posledično pa to negativno vpliva na zdravje mladih.

Pravosodni ministri 42 zveznih držav ZDA so danes vložili tožbe proti družbenemu mediju Meta zaradi povzročanja odvisnosti pri mladih. V Kaliforniji je tožbo vložilo 33 držav, devet držav pa na sodiščih v svojih državah, je po poročanju ameriških medijev sporočila newyorška pravosodna ministrica Letitia James.

Gre za odločno fronto proti Meti, saj tožijo tako demokratske kot republikanske države. Trdijo, da je Meta razvila Facebook in Instagram na način, ki povzroča odvisnost pri mladih. Med drugim jih zadržuje na družbenih medijih dlje časa, kot je zdravo zanje, in jih sili, da se vračajo.

Meta naj bi to storila s pomočjo algoritmov, opozoril, obvestil in neskončnim brskanjem po objavah, preden uporabnik najde tisto, kar ga zanima. Tožniki tudi trdijo, da Meta negativno vpliva na zdravje mladih s tem, da jih sili v primerjave telesnega videza in podobno. Zahtevajo odpravo škodljivih praks in povračilo škode.

“Čeprav je Meta javno zanikala in zmanjševala te škodljive učinke, se ne more verodostojno sklicevati na nevednost,” je v sporočilu za javnost zapisal urad newyorške pravosodne ministrice.

V tehnološkem podjetju se zavedajo negativnih vplivov

“Metini interni raziskovalni dokumenti kažejo, da se zaveda, da njeni izdelki škodujejo mladim uporabnikom. Notranje študije, ki jih je naročila Meta, razkrivajo, da je Meta že leta vedela za to resno škodo, povezano s časom, ki ga mladi uporabniki preživijo na njenih platformah.”

Nekdanja uslužbenka Facebooka Frances Haugen je leta 2021 povzročila razburjenje med zakonodajalci in starši, potem ko je razkrila interne dokumente podjetja.

V enem od sklopov dokumentov o vplivu Instagrama na najstnike je bilo ugotovljeno, da se 32 odstotkov najstnic zaradi Instagrama počuti še slabše glede svojega telesa. Instagram je potem sporočil, da pripravlja načine, kako uporabnike odvrniti od ukvarjanja z negativnimi temami.

“S tožniki se strinjamo, da si prizadevamo najstnikom zagotoviti varne in pozitivne spletne izkušnje, zato smo že uvedli več kot 30 orodij za podporo najstnikom in njihovim družinam,” je v izjavi povedal tiskovni predstavnik družbe Meta Andy Stone.

“Razočarani smo, da so tožilci izbrali to pot, namesto da bi produktivno sodelovali s podjetji v panogi in oblikovali jasne, starosti primerne standarde za številne aplikacije, ki jih uporabljajo najstniki.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje