Meteorologe presenetila izjemno redka vrsta tornada in nenavadna radarska slika

Svet 03. Maj 202416:17 1 komentar
tornado, Oklahoma, zda
Foto: Bryan Terry/The Oklahoman/USA Today Network/REUTERS

Po Združenih državah Amerike so v torek pustošili tornadi. V Oklahomi so zabeležili dve izjemno redki vrsti.

V ameriški zvezni državi Oklahoma so bila v torek močna neurja. Nastajali so tudi redki in nenavadni tornadi, med njimi pa je bil en še posebej redek.

Dva tornada v okrožju Tillman sta se obnašala zelo nenavadno: eden je naredil zanko in ponovno prečkal svojo prejšnjo pot, drugi pa se je zavrtel v “napačno” smer.

“Tega zagotovo ne vidite vsak dan,” je za CNN povedal meteorolog Rick Smith. Še bolj pa je nenavadno to, da so tornadi nastali iz iste močne nevihte.

Supercelična nevihta se je začela blizu meje med Oklahomo in Teksasom, nato pa se je premaknila proti vzhodu. Malo pred 22. uro zvečer po srednjeevropskem času je povzročila “velik in zelo nevaren” tornado severno od Lovelanda v Oklahomi. Radarski posnetki kažejo, da se je tornado premikal proti vzhodu. Nato pa je močno upočasnil, zavil proti severu, nato proti zahodu in naredil zanko nad mestom, čez katero je že potoval.

Smith pojasnjuje, da se nevihte običajno gibljejo od zahoda proti vzhodu. Vendar lahko močni tornadi, ko izgubijo moč, včasih zavijejo nazaj proti zahodu. Vendar je v tem konkretnem primeru zelo neobičajno, da je tornado naredil popolno zanko.

Tornado EF5, ki je maja 2007 opustošil mesto Greensburg v Kansasu, je verjetno najbolj uničujoč primer takšne zanke. Tornado je uničil mesto, naredil zanko in ponovno potoval nekoliko severneje od območja, kjer je naredil najhujšo škodo.

tornado, Oklahoma, zda tornado, Oklahoma, zda
Foto: Nathan J. Fish/The Oklahoman/USA Today Network/REUTERS
tornado, Oklahoma, zda tornado, Oklahoma, zda
Foto: Bryan Terry/The Oklahoman/USA Today Network/REUTERS
tornado, Oklahoma, zda tornado, Oklahoma, zda
Foto: Bryan Terry/The Oklahoman/USA Today Network/REUTERS

Torkov tornado je po tem, ko je naredil zanko, oslabel. Vendar je za tem na južnem robu iste nevihte nastal nov, močan anticiklonski tornado. Verjetno sta bila ta tornada kratek čas sočasno aktivna, je ocenil Smith.

Tornadi se na severni polobli običajno vrtijo ciklonsko oziroma v nasprotni smeri urinega kazalca. Ta tornado pa se je vrtel v smeri urinega kazalca. Po podatkih vremenske službe se v to smer vrti le odstotek tornadov.

Torkov anticiklonski tornado se je tako zapisal v zgodovino. Po navedbah vremenske službe se je namreč za kratek čas skoraj ustavil oziroma se zelo počasi premikal proti jugu. “Ni običajno, da bi bili tornadi skoraj nepremični,” je pojasnil Smith. “Tornadi se skoraj vedno gibljejo tja, kamor gre supercelična nevihta.” Toda nevihte so se v torek zvečer komaj premikale. Tako so ustvarile okolje, v katerem se je po Smithovih besedah lahko razvil tornado, se nekoliko umiril in nato ponovno razvil.

tornado, Oklahoma, zda
Foto: Alex Freed/REUTERS

Ne le, da se je tornado vrtinčil v “napačno” smer in da je stal skorajda pri miru, na radarskih slikah se vidijo tudi ruševine. To pomeni, da jih je dvignil več tisoč metrov v zrak, kar je znak zelo močnih tornadov. Večina anticiklonskih tornadov je namreč šibkih in kratkotrajnih. Tako ima ta tornado iz Oklahome kar dve redki lastnosti.

Na srečo se je ta tornado razvil nad redko poseljenim območjem. O smrtnih žrtvah, poškodovanih ali o večji infrastrukturni škodi ne poročajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje