Milijarderji že križarijo po Sredozemlju, njihove jahte tudi v Dubrovniku

Potovanja 12. Jul 202312:59 2 komentarja
superjahta, jahta, luksuzna
Ena od luksuznih jaht v Jadranskem morju/PROFIMEDIA

Jadransko morje je med priljubljenimi poletnimi destinacijami za superjahte. Katere bo ta mesec moč videti v Dubrovniku?

Tudi milijarderji so se odpravili na dopust. Veliko si jih je za destinacijo izbralo Sredozemlje, kamor so ali pa bodo dopotovali s svojimi ali najetimi superjahtami.

Neštete megajahte že križarijo po Sredozemlju, večina pa jih je zasidrana okoli grških in italijanskih otokov, piše revija Forbes, ki spremlja, kje letujejo najbogatejši na svetu. Letos so iz Sredozemlja izginile tradicionalne jahte ruskih oligarhov, nadomestila pa jih je množica novincev, slavnih milijarderjev in zvezdnikov, še piše medij.

Po pisanju revije Forbes se je “obračun superjaht” začel že zgodaj poleti.

Sredozemlje spet “vroča točka”

Nicolas Benazeth, direktor pri CharterWorld, pravi, da je Sredozemlje to poletje spet postalo glavna vroča točka za najem superjaht.

“Ena glavnih destinacij je Grčija, ki ponuja neskončne možnosti križarjenja, zahvaljujoč stotinam čudovitih otokov, svoji lepoti, kulturi in ugledu, povezanim z varnostjo in gostoljubnostjo,” je za Forbes dejal Benazeth. Dodal je, da je zelo priljubljeno tudi Jadransko morje, še posebej Hrvaška, kljub nekoliko krajši poletni sezoni v primerjavi z vzhodnim in zahodnim delom Sredozemlja.

“Križarjenje poteka brez težav zaradi močno izboljšane infrastrukture, razmeroma kratkih razdalj in mnogih destinacij, kjer je moč veliko videti in početi – tako na morju kot na kopnem,” še pravi Benazeth. Po njegovih besedah so tradicionalne destinacije za superjahte tudi v zahodnem Sredozemlju, na primer Francija, Italija in španski Balearski otoki, še vedno močne in to poletje je pogosto težko najti prostor za svojo jahto denimo v St. Tropezu, na Capriju ali Ibizi.

Največ superjaht julija pričakujejo na Capriju, otoku na jugu Italije nasproti Neaplja. Tam naj bi se zasidralo 18 jaht, med njimi največja “Opera”, s katero križari šejk Abdullah bin Zayed Al Nahyan, sicer zunanji minister Združenih arabskih emiratov . Slednja je dolga 146 metrov. To je tudi ena največjih jaht, ki to poletje križarijo po Sredozemlju. Večja je tudi od jahte “Koru”, s katero križari ustanovitelj Amazona Jeff Bezos. Ta je dolga 127 metrov in bo po poročanju medijev ta mesec zasidrana nekje v okolici španske Mallorce.

Katere superjahte pričakujejo v Dubrovniku?

“Hrvaška je mešanica srednjega veka in sodobnega – Igre prestolov, tihi zalivi vzdolž obale, obdani s trdnjavami – zaradi česar je priljubljena destinacija za superjahte, piše Forbes.

Večina jaht se sicer drži stran od natrpanega Dubrovnika in se zasidra zunaj majhnih vasi ob jadranski obali. Med pomembnimi lastniki superjaht, ki so ali pa še bodo ta mesec obiskali Hrvaško in bližnjo črnogorsko obalo so: David Howell Evans, bolj znan kot The Edge, kitarist U2, s 50-metrsko jahto “Cyan”, lastnik Boston Red Soxov John Henry s 77 metrov dolgo jahto “Elysian”, ameriški milijarder Eric Smidt, lastnik trgovin z orodjem in železnino z jahto “Infinity”, dolgo 116 metrov in naftni ter plinski magnat Ayman Asfari z “le” 43 metrov dolgo jahto “Lammouche”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje