Močan potres pred obalo Indonezije: poškodovanih več hiš in šol

Svet 10. Jan 202311:24 0 komentarjev
potres v Indoneziji
PROFIMEDIA

Močan potres, zaradi katerega so se tla v ponedeljek zatresla tudi v Indoneziji, je povzročil nekaj škode.

Močan potres z magnitudo 7,6, ki so ga v ponedeljek izmerili v oceanu blizu Indonezije in Vzhodnega Timorja, je poškodoval več hiš in šol, čutili pa so ga tudi na severu Avstralije. Ena oseba je bila v potresu poškodovana.

Indonezijska agencija za meteorologijo, klimatologijo in geofiziko je sporočila, da so tresenje tal med drugim čutili na Timorju, v Papui Novi Gvineji, na indonezijskem otočju Maluku ter v Darwinu na severu Avstralije.

Največ škode je potres povzročil na indonezijskem otočju Tanimbar, kjer je poškodoval najmanj 15 domov in dve šoli. Najmočnejši sunek pa so čutili prebivalci mesta Saumlaki, največjega mesta na otočju z 8000 prebivalci.

Agencija je magnitudo potresa sprva ocenila na 7,9, pozneje pa jo je popravila na 7,6. Prav tako je zaznala več popotresnih sunkov z magnitudo 5,5 in izdala opozorilo pred cunamiji, ki pa ga je kmalu za tem umaknila.

Žarišče potresa je bilo 427 kilometrov južno od indonezijskega otoka Ambon in 95 kilometrov pod morskim dnom, je sporočil ameriški seizmološki center USGS.

Potresi so v Indoneziji pogosti, saj država leži na t. i. ognjenem obroču, kjer se stikajo velike tektonske plošče. Med nedavnimi potresi je številne žrtve zahtevalo tresenje tal, ki je 21. novembra lani z magnitudo 5,6 prizadelo indonezijski otok Java. V njem sta umrla 602 človeka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!