Moderna toži BioNTech/Pfizer zaradi kopiranja tehnologije mRNK

Svet 26. Avg 202215:08 1 komentar
Cepivo Moderne
Reuters

Moderna toži družbo Pfizer/BioNTech zaradi kršitve patenta za cepivo proti covidu-19. "Te tožbe vlagamo, da bi zaščitili inovativno tehnologijo mRNK, ki smo jo razvili kot pionirji, v njeno ustvarjanje vložili več milijard dolarjev in jo patentirali v desetletju pred pandemijo covida-19," je dejal izvršni direktor podjetja Moderna. Iz Pfizerja so po poročanju BBC medtem sporočili, da zadeve še ne morejo komentirati, saj še niso prejeli pravnih dokumentov o tožbi.

Družba Moderna toži družbo Pfizer in njenega nemškega partnerja BioNTech zaradi kršitve patenta pri razvoju prvega cepiva proti covidu-19, odobrenega v Združenih državah Amerike. Moderna trdi, da sta farmacevtska giganta Pfizer in BioNTech kopirala tehnologijo, ki jo je Moderna razvila pred pandemijo, piše Reuters.

Pfizer je sporočil, da v podjetju še niso prejeli pravnih dokumentov o tožbi in zato trenutno zadeve še ne morejo komentirati, piše BBC.

S tem se je začel pravni spopad med farmacevtskimi tekmeci, ki stojijo za nekaterimi najbolje prodajanimi cepivi za boj proti covidu-19.

Ameriška farmacevtska družba bo od tekmecev zahtevala odškodnino zaradi domnevne kršitve več patentov, ki so bili ključni za razvoj cepiva. Predstavniki Moderne so v petek povedali, da družba ne bo blokirala proizvodnje cepiva BioNTech/Pfizer na trgu ali zahtevala prepovedi prodaje cepiva.

A od tekmecev pričakujejo spoštovanje intelektualne lastnine, kar bodo skušali doseči s tožbami na ameriških in nemških sodiščih. “Te tožbe vlagamo, da bi zaščitili inovativno tehnologijo mRNK, ki smo jo razvili kot pionirji, v njeno ustvarjanje vložili več milijard dolarjev in jo patentirali v desetletju pred pandemijo Covid-19,” je dejal Stephane Bancel, izvršni direktor podjetja Moderna.

“Prepričani smo, da sta nezakonito kopirala Modernino inovacijo in jo še naprej uporabljata brez soglasja,” so še dodali v družbi. Ob tem so pripomnili, da Pfizer in BioNTech nista imela potrebnih znanj in izkušenj pri razvoju cepiv na podlagi tehnologije RNK, zato sta zavestno sledila Moderninemu zgledu pri razvoju svojega cepiva.

Bancel je še povedal, da Moderna še naprej uporablja mRNK za razvoj zdravil za preprečevanje HIV, gripe in drugih bolezni, vendar bo razmislila o licenciranju svoje tehnologije tekmecem pod komercialno sprejemljivimi pogoji. Odločitev podjetja Moderna, da toži svoje največje tekmece, pomeni resno zaostritev bitke za intelektualno lastnino glede lastninskih pravic do mRNK, tehnologije, ki celicam naroči, naj proizvedejo določen del beljakovine virusa, kar pripravi imunski sistem v primeru okužbe.

Moderna je zaradi uspešnosti cepiva Spikewax lani iz podjetja, ki je vlagalo velike vsote denarja v razvoj in ustvarjalo visoke izgube, postala velikan v panogi z milijardnimi prihodki in dobički. Enako velja za BioNTech, Pfizer pa je zaradi cepiva Comirnaty le še okrepil svoj status velikana v farmacevtski panogi. Spikewax in Comirnaty sta namreč najbolj uporabljani cepivi proti covidu-19.

Oktobra 2020 se je sicer Moderna, kot spominjajo tuje tiskovne agencije, zavezala, da patentne zaščite cepiva ne bo uveljavljala v času trajanja pandemije covida-19. Marca 2022 je to zavezo spremenila, saj oskrba s cepivi po njenem prepričanju v velikem delu sveta ni več ovira za spopad s pandemijo. Je pa ohranila svojo zavezo neuveljavljanja zaščite v 92 srednje razvitih in nerazvitih državah.

Odškodnino Moderna zdaj pričakuje za ustvarjene ekonomske koristi Pfizerja in Biontecha od prodaje cepiva v državah zunaj te 92-erice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje