Na današnji dan se svet spominja žrtev holokavsta

Svet 27. Jan 202306:37 > 16:552 komentarja
Auschwitz
BOBO

Pred 78 leti je bilo osvobojeno nemško nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Osrednji slovesnosti sta bili na lokaciji taborišča, kjer zdaj deluje muzej, in na sedežu Združenih narodov v Ženevi. Slovesnosti v Sloveniji se bo zvečer udeležila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Svet se danes spominja žrtev holokavsta. Na današnji dan pred 78 leti je namreč sovjetska Rdeča armada osvobodila nemško nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau.

Holokavst, znan tudi kot šoa, je bil genocid na evropskimi Judi med drugo svetovno vojno, ko so nacisti in njihovi sodelavci pobili okoli šest milijonov oziroma dve tretjini evropskih Judov, na milijone Sovjetov, več kot milijon Poljakov, na sto tisoče Romov, južnih Slovanov in invalidov, pa tudi več tisoč homoseksualcev.

Umore so večinoma izvajali s pogromi, množičnimi streljanji in sistematičnim iztrebljanjem v koncentracijskih taboriščih. Samo v taborišču Auschwitz-Birkenau, največjem in najbolj zloglasnem, ki so ga nacisti postavili v zasedeni Poljski, so pobili več kot milijon ljudi. Od leta 2006 se skladno z resolucijo ZN dan njegove osvoboditve obeležuje kot svetovni dan spomina na žrtve holokavsta.

Na lokaciji omenjenega taborišča, kjer zdaj deluje muzej, so 78. obletnico osvoboditve obeležili s slovesnostjo, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom poljskega predsednika Andrzeja Dude. Minila je v znamenju kritik Rusije zaradi vojne v Ukrajini. Med drugim sta se je udeležila mož podpredsednice ZDA Douglas Emhoff in slovenske kulturna ministrica Asta Vrečko. S slovensko delegacijo si je ogledala paviljon 17 Spominskega muzeja Auschwitz-Birkenau, v katerem je bila do njegovega zaprtja postavljena tako imenovana jugoslovanska razstava in v katerem so zastopani narodi nekdanje skupne države.

Asta Vrečko: Ne smemo dopustiti brisanja mej in relativizacije zgodovine

Ob zaskrbljujočem naraščanju skrajno desnih politik in aktualni vojni v Evropi ter drugje po svetu lahko vsakodnevno vidimo, da sovraštvo, rasizem, homofobija in ksenofobija žal niso stvar preteklosti, vendar ne smejo nikoli postati družbeno sprejemljivi, je ob slovesnosti opozorila ministrica, so sporočili z ministrstva za kulturo.

“Industrializirano in sistematično ubijanje je med drugo svetovno vojno doseglo razsežnosti, ki jih je zgodovina videla prvič. Poleg Judov so bili v taboriščih internirani in usmrčeni tudi Romi, Jugoslovani ter pripadniki in pripadnice drugih slovanskih narodov, odporniških gibanj, komunističnih strank, homoseksualci, duševno bolni in drugi, med njimi tudi veliko otrok,” je poudarila.

Kot je dodala, nas ti dogodki spominjajo in opominjajo, da se moramo vedno znova vprašati, kateri so bili politični procesi in dejanja, ki so ta grozodejstva omogočila. “Zato ne smemo dopustiti brisanja mej in relativizacije zgodovine, izenačevanja okupatorjev in odpornikov, storilcev in žrtev v drugi svetovni vojni,” je dejala.

Auschwitz
BOBO

V znamenju kritik Rusije

Na slovesnosti je bila prisotna tudi skupina nekdanjih zapornikov v taborišču in številni predstavniki tujih držav, razen Rusije, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Glavna tema slovesnosti je bil proces načrtovanja, ustvarjanja in širjenja sistema razčlovečenja in genocida v Auschwitzu, ki ga posebej močno opredeljujejo besede enega od preživelih, da “Auschwitz ni padel z neba”.

Ena od preživelih internirank, Zdzislawa Wlodarczyk, je povedala, da z grozo bere poročila o vojni, ki se “odvija tako blizu nas”. “Rusija, ki nas je tukaj osvobodila, zdaj vodi vojno proti Ukrajini. Zakaj? Zakaj je politika takšna,” je spraševala.

Vojno v Ukrajini je v svojem govoru omenil tudi direktor muzeja, ki zdaj deluje na območju nekdanjega taborišča, Piotr Cywinski. “V Evropi ponovno množično pobijajo nedolžne ljudi. Ker Rusiji ni uspelo osvojiti Ukrajine, se je odločila, da jo bo uničila,” je dejal. Po njegovi oceni sta tako kot v času nacizma tudi zdaj vzroka bolna megalomanija in pohlep po oblasti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Slovesnosti tudi v Ženevi in v Ljubljani

Evropska unija je soorganizirala slovesnost, ki je danes potekala na sedežu ZN v Ženevi. “Ob širjenju napačnih informacij in dezinformacij ter ob številnih svetovnih voditeljih, ki manjšine obravnavajo kot grešne kozle, je izobraževanje mlajših generacij o holokavstu najboljši protistrup,” so zapisali v napovedi dogodka in opozorili, da je antisemitizem pripeljal do holokavsta, vendar se ni končal z osvoboditvijo koncentracijskih taborišč.

Žrtev holokavsta se bomo spomnili tudi v Sloveniji. Osrednja spominska slovesnost, ki jo organizirajo Judovski kulturni center Ljubljana, Judovska skupnost Slovenije, Liberalna judovska skupnost Slovenije ter poljsko veleposlaništvo, bo potekala zvečer v ljubljanskem Mini teatru. Na njej bo slavnostna govornica predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Spominska slovesnost s polaganjem venca je potekala tudi na Judovskem pokopališču v Dolgi vasi pri Lendavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar