Na Hrvaškem šest bolnišnic brez ginekologa, ki bi opravljal splave

Svet 14. Maj 202210:44 > 14:39
Ugovor vesti: ginekologinja
Profimedia

Na Hrvaškem umetne prekinitve nosečnosti, ki je sicer z zakonom dovoljena, zaradi ugovora vesti ne želi opravljati 195 od skupno 359 ginekologov. Od 29 javnih bolnišnic v šestih nimajo ginekologa, ki bi opravil splav na zahtevo ženske, danes piše časnik Večernji list.

Na Hrvaškem je v zadnjem času veliko govora o težavah, ki jih imajo ženske, ki želijo opraviti splav. Ta je sicer v državi dovoljen, a dejansko ženske pogosto ne morejo do njega.

V šestih bolnicah po državi nimajo niti enega ginekologa, ki ne bi uveljavljal ugovora vesti. Gre za kliniko Sveti Duh v Zagrebu ter bolnišnice v Vinkovcih, Našicah, Požegi, Virovitici in Novi Gradiški. V Požegi poleg ginekologov ugovor vesti uveljavljajo tudi vsi anesteziologi.

Po poročanju Večernjega lista se na ugovor vesti sklicujejo tudi številne medicinske sestre in farmacevti, vendar točnih podatkov ni.

V nekaterih bolnišnicah, na primer na Reki, v Pulju, Karlovcu, Kninu in Vukovarju, po drugi strani ugovora vesti ne uveljavlja nobeden ali skoraj noben ginekolog.

Razpravo spodbudil primer Mirele Čavajda

Javno razpravo o splavu je na Hrvaškem spodbudil primer 39-letne nosečnice Mirele Čavajda, ki v 24. tednu nosečnosti izvedela, da ima njen otrok velik tumor na možganih, zaradi katerega rojstva ne bo preživel ali pa bo hudo prizadet.

Ko je želela opraviti splav, pa so jo zavrnile vse klinike, na katere se je obrnila, češ da je splav po desetem tednu nezakonit, čeprav hrvaška zakonodaja predvideva tudi izjeme.

Po dvotedenski bitki, ki se je odvijala tudi prek medijev, ji je drugostopenjska komisija v Zagrebu odobrila splav, a so jo iz zagrebške klinike napotili v Slovenijo, češ da nimajo kadra, ki bi znal opraviti ta poseg.

Hrvaški sabor pa je v petek po večurni razpravi zavrnil predlog zakona o umetni prekinitvi nosečnosti, ki so ga vložili opozicijski socialdemokrati.

Pred dvema dnevoma so na Hrvaškem potekali tudi shodi v podporo pravici do splava. Ta je trenutno dovoljen do desetega tedna nosečnosti, a ženske se pogosto soočajo s težavami, če ga želijo opraviti. Danes pa so se v Zagrebu zbrali nasprotniki splava, po poročanju Hine gre za več tisoč ljudi. “V parlamentu imamo poslance, ki se zavzemajo za to, da se lahko nerojene otroke ubija do poroda, zato je nujno, da se zakon spremeni in se ustvari pravni okvir, temelječ na znanosti, ki pravi, da se življenje začne s spočetjem,” je pred začetkom shoda dejala Željka Markić iz združenja V imenu družine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.