Na konferenci v Berlinu za umik tujih sil iz Libije

Svet 23. Jun 202120:31 0 komentarjev
Abdul Hamid, Angela Merkel
Michele Tantussi/REUTERS

Na konferenci o Libiji v Berlinu so se Rusija, Turčija, Egipt in druge države zavezale k umiku vseh tujih borcev iz te severnoafriške države. V sklepni izjavi so poudarili, da mora do umika priti brez nadaljnjega odlašanja.

V sklepni izjavi konference, ki so se je udeležili predstavniki 16 držav in štirih mednarodnih organizacij, so zapisali, da je treba umik tujih borcev izvesti v celoti in brez nadaljnjega odlašanja. Turčija je glede takojšnjega umika izrazila pridržek, piše v izjavi. Umik je bil dogovorjen v okviru prekinitve ognja iz oktobra lani.

“Ne bomo popustili, dokler zadnji tuji vojak (…) ne bo zapustil države,” je poudaril nemški zunanji minister Heiko Mass. Dodal je, da je lahko umik zgolj postopen. Pot do miru ni sprint, ampak maraton, je poudaril.

Tudi ameriški zunanji minister Antony Blinken je strani, vpletene v libijski konflikt, pozval, naj umaknejo svoje sile iz Libije in tlakujejo pot za decembrske volitve. “Imamo priložnost, ki je v zadnjih letih nismo imeli, da resnično pomagamo Libiji, da gre naprej kot varna in suverena država,” je povedal na skupni novinarski konferenci z Maasom.

V Libiji upajo, da se bodo tuje sile začele umikati

Libijska zunanja ministrica Najla al Manguš je ob tem izrazila upanje, da bo prišlo do umika tujih sil. “Dosegli smo napredek glede plačancev, tako da upam, da se bodo plačanci z obeh strani začeli umikati. To bo spodbudno,” je povedala.

Po ocenah Združenih narodov je na libijskih tleh okoli 20.000 tujih borcev in plačancev. Njihova prisotnost bi lahko ogrozila volitve, predvidene decembra.

Udeleženci so pozdravili obljubo začasnega libijskega premierja Abdula Hamida Dbeiba na konferenci, da bodo volitve izvedli 24. decembra. “Komaj kaj je tako odločilno za mir in stabilnost, kot vsedržavne volitve 24. decembra,” je povedal nemški zunanji minister. Pozval je k izvedbi volitev na dogovorjeni datum.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je v uvodnem nagovoru prek videokonference dejal, da so volitve še vedno ogrožene. Da bi jih lahko izvedli, je potrebno “nujno ukrepanje” prehodne vlade.

V tej severnoafriški državi od strmoglavljenja dolgoletnega samodržca Moamerja Gadafija leta 2011 divja državljanska vojna. Za oblast se spopadajo rivalske sile, v konflikt pa so se vpletle tudi tuje sile. Sprti strani sta se oktobra lani dogovorili za prekinitev ognja, marca pa je libijski parlament potrdil prehodno vlado.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!