Na londonskem sodišču ruski vohuni, ki so imeli tudi lažne slovenske dokumente

Svet 21. Sep 202318:34 0 komentarjev
Londonska policija
PROFIMEDIA

V Londonu se začenja sojenje petim Bolgarom, ki so obtoženi vohunjenja za rusko varnostno službo. Na Otoku in po Evropi naj bi delovali med avgustom 2020 in februarjem 2023. Trije izmed njih naj bi med drugim imeli tudi ponarejene slovenske dokumente.

Pet državljanov Bolgarije, trije moški in dve ženski, ki jih britanske oblasti sumijo vohunjenja za Rusijo, bo obtoženih zarote z namenom izvajanja vohunskih dejavnosti, je danes sporočilo tožilstvo v Londonu. Pred westminstrsko sodišče bodo stopili v torek. Trije obtoženi so imeli pri sebi med drugim tudi domnevno ponarejene slovenske dokumente.

45-letni Orlin Rusev, 41-letni Bizer Džambazov, 31-letna Katrin Ivanova, 31-letni Ivan Stojanov in 29-letna Vanja Gaberova bodo obtoženi “zarote zbiranja informacij, ki bi lahko bile neposredno ali posredno koristne za sovražnika” z namenom škodovati varnosti in interesom Velike Britanije, je sporočilo tožilstvo.

Obtožbe se nanašajo na domnevna kazniva dejanja, ki naj bi jih peterica izvedla med avgustom 2020 in februarjem 2023, navedbe tožilstva povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Rusev, Džambazov in Ivanova so bili pred tem februarja že obtoženi posedovanja lažnih osebnih dokumentov, vključno s slovenskimi. Zaradi tega so julija že stopili pred londonsko sodišče Old Bailey, vendar so jih proti plačilu varščine kasneje izpustili.

Metropolitanska policija je pred tem med preiskavo domov Ruseva, Džambazova in Ivanove v Londonu in Norfolku našla domnevno ponarejene potne liste in druge osebne dokumente. Poleg slovenskih, naj bi imeli tudi britanske, bolgarske, francoske, španske, italijanske, hrvaške, grške in češke dokumente.

Obtoženi naj bi delali v operativni vohunski celici za ruske varnostne službe, sodelovali pa naj bi v operacijah v Veliki Britaniji in Evropi, poroča britanski BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!