Na seznamu najbolj iskanih ubežnikov tudi Slovenec

Črna kronika 03. Dec 202113:38 > 13:44 0 komentarjev
Enis Kočan na seznamu najbolj iskanih ubežnikov
EU Most Wanted

Na Europolovem seznamu najbolj iskanih ubežnikov je med 62 zločinci, ki jih iščejo predvsem zaradi umorov, trgovine z mamili in ljudmi, tudi Slovenec. Gre za Enisa Kočana, ki naj bi organiziral prevoz 302,3 kilograma heroina v vrednosti pet milijonov evrov. Slovenska policija ga išče od januarja letos.

Europol in Evropska mreža ekip za aktivno iskanje ubežnikov (ENFAST) sta sprožila letno kampanjo EU Most Wanted 2021 in objavila seznam najbolj iskanih ubežnikov letos.

Na seznamu je tudi Slovenec Enis Kočan, ki ga iščejo z mednarodno tiralico in evropskim nalogom za prijetje. 39-letni Kočan je obtožen prepovedanega prometa z drogami in psihotropnimi snovmi. Organiziral naj bi prevoz 302,3 kilograma heroina v vrednosti pet milijonov evrov.

Kot je poročal Dnevnik, naj bi bil Kočan vpleten v prevoz heroina iz Irana. Leta 2018 so prepovedano drogo, ki je bila skrita med vrečke lepila za keramiko, zasegli koprski policisti. Kočan naj bi se skrival v Španiji, Črni gori ali Bosni in Hercegovini (BiH), je še poročal Dnevnik, slovenska policija pa ga išče od 21. januarja letos.

Med najbolj iskanimi le ena ženska

Kampanja se osredotoča na ubežnike, ki se verjetno skrivajo vsem na očeh, na seznamu pa jih je skupno 62. Zastopane so skoraj vse države Evropske unije, med ubežniki pa je le ena ženska.

Vse zločince v kampanji iščejo zaradi hudih kaznivih dejanj, kot so umori, trgovina z mamili in ljudmi. Za informacije o lokaciji nekaterih ubežnikov so razpisane tudi denarne nagrade, ki znašajo od nekaj tisoč do 25 tisoč evrov.

“V osrčju te kampanje je pravica za žrtve,” je dejal namestnik izvršnega direktorja Europola za operacije Jean-Philippe Lecouffe.

Europol poziva k obisku spletne strani EU Most Wanted in pregledu fotografij iskanih ubežnikov. Če koga od njih prepoznate, lahko pristojne o tem anonimno obvestite prek spletne strani. “S pregledovanjem spletnega mesta EU Most Wanted in ogledom ubežnikov nam lahko pomagate prijeti dolgotrajnega zločinca in ga privesti pred sodišče,” je še pozval Lecouffe.

Od leta 2016 prijeli 110 ubežnikov

ENFAST in Europol sta spletno mesto zagnala leta 2016, od takrat pa letne kampanje EU Most Wanted ocenjujejo kot uspešne. Lani so skupno prijeli 16 ubežnikov, štiri izmed njih pa so prepoznali zahvaljujoč kampanji. Poleg namigov javnosti se zaradi povečane ozaveščenosti javnosti, ki jo ustvarja kampanja, mnogi ubežniki tudi sami predajo.

Od leta 2016 so skupno prijeli 110 ubežnikov, 41 izmed prijetij pa je neposredno povezanih z namigi, ki so jih dobili s spletnega mesta EU Most Wanted.

Do sredine novembra na seznamu še ena Slovenka

Še pred nekaj meseci je bila na seznamu najbolj iskanih ubežnikov še ena Slovenka, ki pa so jo novembra letos po sedemnajstih letih prijeli.

Kot smo poročali, je šlo za Melanijo Stropnik. 61-letno slovensko državljanko so od leta 2004 iskali zaradi več kaznivih dejanj goljufije, ki naj bi jih po poročanju medijev zagrešila v letih 2000 in 2001. Sprva so jo iskali kot pričo, kasneje zaradi goljufij, v enem sodnem primeru pa je bila zaradi goljufije tudi obsojena na zaporno kazen.

Zoper njo je bila izdana odredba za razpis tiralice, mednarodna tiralica in Evropski nalog za prijetje in predajo, leta 2012 pa so se za ubežnico izgubile vse sledi. Sedem let kasneje je bila dodana na seznam najbolj iskanih evropskih ubežnikov.

Kasneje so kriminalisti ugotovili, da se je skrivala v Gani, kjer je brez veljavnega dokumenta ilegalno bivala deset let. V glavnem mestu Gane so jo prijeli konec oktobra letos, nekaj tednov kasneje so jo iz Gane deportirali v Slovenijo, ob prihodu na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana pa so jo predali pravosodnim policistom, ki so jo odpeljali v zapor na Igu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!